'Zwarte Piet hoort er nog steeds bij'

De discussie over Zwarte Piet wordt steeds feller, maar in de winkels speelt hij zijn rol nog wel. In de Amsterdamse Bijenkorf klimmen de traditionele Zwarte Pieten weer naar het plafond. Maar in de Kinkerbuurt is een school waar al jaren een multicultipiet komt.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Bijenkorf
De klimmende zwarte pieten vormen al jaren een attractie in de Bijenkorf en dat blijft voorlopig zo. Geen witte, blauwe of gekleurde pieten. 'We vieren nog volop sinterklaas en Zwarte Piet hoort daarbij,' zegt Suzanne van de Velde van de Bijenkorf.

Het warenhuis volgt de Zwarte Pietdiscussie op de voet, maar ziet nog geen aanleiding tot wijzigingen. 'Uit opiniepeilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders voor Zwarte Piet is.' Mocht de stemming in het land omslaan, dan sluit de Bijenkorf niet uit alsnog in actie te komen.

Hema
In 2010 opende Hema een tijdelijke winkel in Londen en organiseerde voor de gelegenheid een heuse sinterklaasoptocht, om de Engelsen kennis te laten maken met Hollandse tradities. Opvallend: de Pieten waren in Londen wit, met een zwart vlekje op de wangen. Deze actie krijgt geen navolging in Nederland, zegt Inge van Baarsen van Hema. 'Wij zien sinterklaas als een gezellig familiefeest. Wij mengen ons niet in politieke kwesties, al volgen wij het debat natuurlijk wel.'

Kinkerbuurtschool
Gekleurde Pieten? Op de Kinkerbuurtschool weten de kinderen niet beter. In de jaren tachtig heeft de toenmalige schoolleiding het besluit genomen Zwarte Piet in te ruilen voor een gekleurde collega, en dat is nooit meer veranderd. Directeur Reineke Schoufour: 'We hebben vijftien Pieten in alle kleuren van de regenboog. Eén is bruin, ook als een handreiking naar die paar ouders die zeggen dat ze de originele Piet toch wel missen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden