Zwarte Piet duidelijk aanwezig tijdens zaak blokkade A7

In Leeuwarden is maandag het proces tegen 34 verdachten begonnen die met een blokkade drie bussen met activisten weghielden van de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

De actievoerders parkeerden hun auto's op de snelweg ter hoogte van Oudehaske. Beeld anp
De actievoerders parkeerden hun auto's op de snelweg ter hoogte van Oudehaske.Beeld anp

De zaak gaat niet over Zwarte Piet, benadrukte officier van justitie Sierd Eijzenga eind vorige week voor de duidelijkheid nog maar even in de studio van Omrop Fryslan.

"De publieke opinie lijkt te zijn dat de blokkade een ludieke actie was. Maar hier zijn strafbare feiten begaan. Daar vinden we wat van en niet van de Zwarte Pietdiscussie. Deze rechtszaak staat volledig los van de discussie."

Het was een dappere poging, maar Eijzenga fluisterde zijn oproep tot kalmte tegen het wild geraas in. Zwarte Piet verhit nu eenmaal de gemoederen en zal dus ook nadrukkelijk aanwezig zijn tijdens de rechtszaak.

Opruiing
De verdachten staan terecht voor het versperren van de openbare weg, het verhinderen van een vergunde betoging en het uitoefenen van dwang, drie strafbare feiten die bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot een celstraf van meer dan tien jaar.

Daar hoeven de verdachten in deze zaak zeker niet voor te vrezen, maar de strafmaat geeft wel aan dat zij in de ogen van de wetgever ernstige feiten hebben gepleegd.

Voor drie verdachten komt daar nog de verdenking van opruiing bij. Een van hen is de Friese ondernemer Jenny Douwes, die in de aanloop naar de intocht op Facebook de oproep deed op de Afsluitdijk een blokkade op te werpen om het kinderfeest te beschermen.

Op verzoek van het OM verwijderde Douwes haar oproep nog voor de intocht, maar toen was de aangekondigde actie al landelijk nieuws.

Gezeur uit Amsterdam
De blokkade was niet alleen een inspanning om de demonstranten weg te houden van de landelijke intocht. Het was ook een ferme waarschuwing van de provincie aan de stad Amsterdam, die voorging in de metamorfose van Zwarte Piet.

"Laat ze met hun gezeur in Amsterdam blijven," zei Douwes in haar oproep, en daarmee beroerde ze een sentiment dat breed leeft in de provincie. Er is één ding dat veel mensen daar erger vinden dan een roetveegpiet, en dat is een roetveegpiet op een genderneutraal toilet.

De rechtbank in Leeuwarden trekt deze week vier dagen uit voor de berechting van de 34 verdachten die zijn geplukt uit een groep van meer dan honderd tegendemonstranten die uiteindelijk gehoor gaven aan de oproep.

Onder hen fanatieke voetbalsupporters, maar ook aanhangers van extreem-rechtse organisaties. Dat zij aanstuurden op een confrontatie, werd later duidelijk uit het gegeven dat de bussen met activisten vanaf hun vertrek uit Amsterdam per auto werden gevolgd.

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface werden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Beeld anp
Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface werden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.Beeld anp

Om die reden mislukte het plan van de activisten om Dokkum via een alternatieve route te bereiken. Op de A7 stuitten de bussen alsnog op een blokkade.

Na een oponthoud van ongeveer een half uur konden de activisten hun weg vervolgen, maar bij Harlingen kregen zij alsnog van de politie te horen dat zij niet verder mochten: uit vrees voor ernstige wanordelijkheden was inmiddels in Dokkum een noodbevel afgekondigd.

Jenny d'Arc
De reacties op de blokkade liepen in de pas met de kampenstrijd in het debat over Zwarte Piet. Er was bij de voorstanders van verandering verontwaardiging over het feit dat het recht op demonstratie op deze grove wijze was verhinderd, maar er was ook veel bijval in het land voor de actie.

Toen duidelijk werd dat het OM tot vervolging wilde overgaan, werd meteen een inzameling gestart om de inmiddels Jenny d'Arc genoemde initiatiefneemster en haar medeverdachten bij te staan.

Ondanks de pogingen van de OM om de rechtszaak over de strafbare feiten te laten gaan, zal de uitspraak van de rechter ongetwijfeld op dezelfde wijze worden beleefd.

Een veroordeling zal in het kamp dat ageert tegen de raciale karikatuur van Zwarte Piet worden opgevat als gerechtigheid, en in het andere kamp worden gezien als een oorlogswond, opgelopen op het veld van eer in de strijd om Zwarte Piet.

Volg het verloop van de zaak hier op de voet.

Lees ook: Het onderwerp Zwarte Piet afdoen als gezeur kan niet meer

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden