Zwarte Piet-demonstranten: 'Geen vertrouwen in objectiviteit Van der Laan'

Zwarte Pietcritici hebben vanochtend bij het stadhuis gedemonstreerd, waarbij vooral burgemeester Eberhard van der Laan het moest ontgelden.

Patrick Meershoek
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

'We staan hier omdat we niet geloven in de objectiviteit van de burge­meester,' aldus Perez Jong Loy. 'Hij laat geen mogelijkheid onbenut om het sinterklaasfeest oude stijl te promoten. Zo heeft hij in zijn werk­kamer een sinterklaaslied opgenomen. Hij hoort boven de partijen te staan.'

De demonstranten maakten er bezwaar tegen dat de gemeente in beroep is gegaan tegen de uitspraak over de vergunning voor de Sinterklaasintocht van 2013. De Amsterdamse rechtbank bepaalde begin juli dat Zwarte Piet een 'negatief stereo­type' is, en dat Van der Laan dat aspect zwaarder had moeten laten meewegen in het besluit om de vergunning af te geven.

Kenmerken
Van der Laan vindt het geen burgemeesterszaak een oordeel te vellen over evenementen. De burgemeester wil een geleidelijke verandering van de figuur van Zwarte Piet. Het Sinterklaascomité, dat de intocht organiseert, zal Zwarte Piet komende jaren ontdoen van negroïde kenmerken. Of dat betekent dat hij ook minder zwart wordt, is onduidelijk.

De Raad van State doet vermoedelijk voor pakjesavond uitspraak.
Demonstrant Peter Richelieu: 'Het hoger beroep is kwetsend en beledigend. Van der Laan vertegenwoordigt de zwarte gemeenschap niet meer. Het gaat niet alleen over Zwarte Piet. De zwarte gemeenschap heeft problemen wat betreft werk en scholing. Ook daar moet samen een oplossing voor worden gezocht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden