Video

Zwarte Piet-critici winnen rechtszaak

De tegenstanders van Zwarte Piet hebben van de rechter gelijk gekregen. Burgemeester Eberhard van der Laan moet bij de vergunning voor de intocht van Sinterklaas nadrukkelijk rekening houden met de belangen van de zwarte gemeenschap.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de rechtbank heeft Van der Laan onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van een negatieve stereotypering van de zwarte mens, veroorzaakt door de figuur van Zwarte Piet - 'dikke rode lippen, dom en knecht'.

De rechtbank baseert zich op een recente uitspraak van het College van de Rechten voor de Mens en op onderzoek van de gemeente zelf. Uit dat onderzoek bleek dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet.

Daarmee maakt de intocht volgens de rechtbank inbreuk op het privé­leven van zwarte mensen. De bescherming van het privéleven is een belang dat de burgemeester had moeten meewegen toen hij vorig jaar de vergunning verleende.

De uitspraak is gedaan in een bodemprocedure die tegen de afgifte van de vergunning was aangespannen door enkele tegenstanders van het fenomeen Zwarte Piet. Een van hen, Barryl Biekman van het Platform Landelijk Slavernijverleden, is dolblij met de uitspraak. 'Ik heb 38 jaar tegen de figuur Zwarte Piet gestreden en nu zegt de rechtbank dat ik het gelijk aan mijn zijde heb. Het is een feestdag.'

De woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de gemeente de uitspraak uitvoerig zal bestuderen en aan de hand daarvan zal bekijken hoe de vergunning in de toekomst moet worden verleend. Ook hoger beroep wordt nog niet uitgesloten.

Bekijk hier de uitspraak van de rechtbank:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden