Zwarte Piet-activist krijgt €500 boete voor verzet tegen arrest

Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie moet een boete van 500 euro betalen omdat hij zich verzette tegen zijn arrestatie tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014.

Tom Kieft
Afriyie, naast activist beveiliger van beroep, verloor zijn licentie en zo zijn baan door de aanklacht. Beeld anp
Afriyie, naast activist beveiliger van beroep, verloor zijn licentie en zo zijn baan door de aanklacht.Beeld anp

Ook kreeg hij nog een boete van 500 euro voorwaardelijk. Weigert hij de boete te betalen, dan wacht hem een gevangenisstraf van tien dagen.

Dat heeft het gerechtshof van Den Haag dinsdag bepaald. Hij werd ook aangeklaagd voor mishandeling, omdat hij tijdens zijn arrestatie een agent in zijn been zou hebben geknepen. Dat laatste achtte het hof niet bewezen.

Enige
Afriyie en een grote groep mede-activisten stonden in 2014 op de Markt in Gouda toen Sinterklaas daar aankwam. Enkelen van hen droegen T-shirts met anti-pietafbeeldingen.

De burgemeester had in de dagen voor de intocht aangekondigd, dat alleen op een terrein achter station Gouda CS mocht worden geprotesteerd. Dit gebod werd massaal genegeerd door aanwezige demonstranten, waaronder Afyirie. Afyrie, die ook bij de intochten in Dordrecht (2011) en Rotterdam (2016) werd gearresteerd, was echter de enige van de actievoerders die voor het incident van 2014 voor de rechter moest komen.

Tegenovergestelde
De rechtbank oordeelde aanvankelijk precies het tegenovergestelde: schuldig voor mishandeling, maar vrij van vervolging omdat de politie hem te hardhandig zou hebben gearresteerd. Het OM ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Afriyie, naast activist beveiliger van beroep, verloor zijn licentie en zo zijn baan door de aanklacht. Afriyie: "Ik hoopte dat ik na vandaag mijn leven weer had kunnen oppakken. Nu ben ik voor mishandeling vrijgesproken, maar krijg ik wél een strafblad."

Afriyie gaat in cassatie tegen de uitspraak. Afriyie: "Het is een bizarre situatie. Zowel de inhoud als de vorm van ons protest is passief. Ik vervul een voorbeeldfunctie voor veel jongeren. Hoe kan ik hen motiveren te gaan protesteren, op te staan voor hun rechten, als zij zien dat ik een strafblad krijg voor het voeren van passief protest. Als het moet, gaan we naar het Europese Hof."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden