'Zwarte lijst artsen incompleet en vol fouten'

Het systeem om artsen en andere zorgverleners die in de fout zijn gegaan te registreren, functioneert slecht. Dat zeggen onderzoekers van het televisieprogramma Altijd Wat Monitor van de NCRV. De makers ontdekten onder meer dat tandartsen met een beroepsverbod in Groot-Brittannië zich gewoon in Nederland als tandarts konden laten registreren.

'Een deel van de tientallen artsen die in Nederland een beroepsverbod hebben is niet te vinden in het zogenoemde BIG-register.' Beeld ANP XTRA
'Een deel van de tientallen artsen die in Nederland een beroepsverbod hebben is niet te vinden in het zogenoemde BIG-register.'Beeld ANP XTRA

Ook bleek dat een deel van de tientallen artsen die in Nederland een beroepsverbod hebben, niet te vinden is in het zogenoemde BIG-register. Daarin moeten alle zorgverleners in Nederland worden geregistreerd, inclusief eventuele maatregelen die tegen hen van hogerhand zijn genomen. Daarnaast is in het register ook soms niet terug te vinden dat artsen onlangs een berisping hebben gekregen.

'Dat een tweede Jansen Steur in Nederland kennelijk mogelijk is. Dat is een gevaar voor u en voor mij, dat wij door een foute arts behandeld kunnen worden', zegt letselschade-expert Yme Drost die eerder gedupeerde patiënten van de ex-neuroloog bijstond, in het programma dat maandagavond wordt uitgezonden. Ernst Jansen Steur werd begin dit jaar veroordeeld tot 3 jaar celstraf, onder meer voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Hij mocht zijn beroep in Nederland niet meer uitoefenen, maar ging daarna toch aan de slag in Duitsland.

Ook Kamerleden reageren in de uitzending geschrokken op de bevindingen. Hanke Bruins Slot van het CDA en Jeroen van Wijngaarden van de VVD kondigden aan vragen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid te gaan stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden