Zwarte jeugd Zuid-Afrika wil land verlaten

JOHANNESBURG - Ruim 40 procent de zwarte middenklassejongeren in Zuid-Afrika is van plan het land te verlaten voor een betere toekomst. Hoge misdaadcijfers, weinig kans op werk, slecht onderwijs en gebrek aan vertrouwen in politici zijn hier debet aan. De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times repte van ''de uittocht van zwarte hoogopgeleiden''.

Onderzoeksbureau Youth Dynamix ondervroeg voor haar jaarlijkse nationale studie negenhonderd kinderen en jongeren tussen de zeven en vijftien jaar. Van de ondervraagden denkt 71 procent dat het onmogelijk is om een baan te vinden en 58 procent wil het land uit vanwege de welig tierende misdaad. Maar liefst 73 procent is van mening dat de regering haar beloftes niet nakomt op het gebied van verbetering van de leefomstandigheden na de apartheid.

De 14-jarige Zakithi Mshololo is vastbesloten in Groot-Brittannië te studeren en werken. Naast geweld, slecht onderwijs en weinig kans op een baan, vreest zij dat Julius Malema het land zal leiden. De omstreden ANC-jeugdleider ligt onder meer onder vuur omdat hij het lied 'Kill de Boer' (Dood de boer) op partijbijeenkomsten zong. ''Ik geloof juist in raciale harmonie'', verklaarde de middelbare scholiere.

Van de blanke en Indiase jongeren wil 'slechts' een derde het land verlaten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden