Update

Zwarte dozen overgedragen aan Maleisische delegatie

De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne zijn vannacht door de pro-Russische rebellen overgedragen aan een Maleisische delegatie. Dat melden journalisten ter plekke. Volgens kolonel Mohamed Sakri, van de Maleisische Veiligheidsraad, lijkt het erop dat de zwarte dozen in goede staat zijn.

Redactie
Reddingswerkers na de vondst van een van de zwarte dozen. Beeld REUTERS
Reddingswerkers na de vondst van een van de zwarte dozen.Beeld REUTERS

De Maleisische premier Najib Razak liet maandag weten dat met 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk afspraken zijn gemaakt over de overdracht. De afgelopen dagen zijn volgens Razak achter gesloten deuren onderhandelingen geweest.

In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. Ze zijn belangrijk voor het onderzoek naar de ramp.

Speech Borodaj
De overdracht zou eerder op maandagavond plaatshebben, maar liep om onbekende redenen vertraging op. De overdracht ging gepaard met een speech van Borodaj en een ceremonie waarbij documenten werden ondertekend. 'Hier zijn ze, de zwarte dozen', zei Borodaj in een kamer vol journalisten in het hoofdkwartier van de Volksrepubliek Donetsk.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde maandag het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines. De raad eiste ook dat de gewapende groepen in het gebied onderzoekers onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek.

Trein met lichamen onderweg
De afspraken gingen ook over de trein met doden van de vliegramp die op het station van Torez stond en op het moment van de verklaring van Razak al was vertrokken naar Charkov. Volgens Borodaj heeft de trein inmiddels rebellenbolwerk Donetsk bereikt.

De trein reist vanuit Donetsk verder naar Charkov. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts. Maleisische experts en een Nederlandse delegatie reizen met de trein mee, aldus Borodaj.

De lichamen uit de trein worden vanuit Charkov naar Nederland gevlogen. De verwachting is dat de trein in de loop van de nacht in Charkov arriveert. Hoeveel lichamen er op weg zijn naar ons land is niet bekend.

undefined

'Premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Beeld Getty Images
'Premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.Beeld Getty Images

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden