Zware nederlaag voor ontslagen directeur Erbudak in rechtszaak

Aysel Erbudak, de begin 2013 ontslagen directeur van het Slotervaartziekenhuis, heeft een zware nederlaag geleden bij de Ondernemingskamer in een zaak tegen de erfgenamen van haar overleden zakenpartner Jan Schram.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Ondernemingskamer is onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof en buigt zich over conflicten binnen bedrijven. In oktober 2013 kregen Erbudak en haar kinderen in een tussenvonnis nog op vrijwel alle fronten gelijk. De aandelen in het ziekenhuis waren toen nog vrijwel volledig in handen van de familie Schram, maar kwamen op last van de Ondernemingskamer bij een onafhankelijke partij in beheer, gedurende een onderzoek naar mogelijk wanbeleid vanuit de twee bv's die de zeggenschap over het Slotervaart hadden. De bestuurder van beide bv's, Pim Schram, werd geschorst.

Die maatregelen zijn afgelopen middag in het vonnis van vandaag met onmiddellijke ingang teruggedraaid. Daarmee komt een eind aan de machtsstrijd om het ziekenhuis.

Erbudak werd in 2006 directeur van het Slotervaartziekenhuis, dat toen werd overgenomen door Jan Schram, die een miljoenenvermogen had opgebouwd met handel in grond. Schram overleed eind 2012. Volgens de statuten moesten de erven Schram hun aandelen in het ziekenhuis te koop aanbieden aan Erbudaks kinderen. Dat gebeurde pas nadat de familie Schram voor vijf miljoen euro aan extra aandelen had uitgegeven, waardoor het belang van de familie Erbudak van 49 procent verwaterde tot vrijwel nul en het verwerven van een meerderheidsbelang onmogelijk werd.

Vrijwel gelijktijdig werd Erbudak met instemming van de erven Schram ontslagen. De aanvankelijk mislukte onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea over een nieuw contract werden als voornaamste reden aangevoerd.

Volgens Erbudak was de kwestie-Achmea slechts een excuus om haar buitenspel te zetten. Ze spande een zaak om de aandelenemissie terug te draaien.

Begrijpelijk
De Ondernemingskamer rechtvaardigt de aandelenuitgifte, omdat Erbudak zichzelf onmogelijk zou hebben gemaakt bij cruciale partijen als Achmea, waar tweederde van de patiënten van het Slotervaart is verzekerd, het naburige Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, haar eigen medische staf en de gemeente Amsterdam. De rechters spreken van een 'ontwrichtende rol' van Erbudak en noemen het 'begrijpelijk' dat de familie Schram haar positie wilde marginaliseren.

Die wens kwam mede voort uit de ontdekking van malversaties door Erbudak, waar het Openbaar Ministerie sinds vorig jaar onderzoek naar verricht. Het betreft zaken waar ze voor de civiele rechter al tegen twee veroordelingen is aangelopen. De rechtbank gelastte haar begin dit jaar 1,7 miljoen euro terug te betalen aan het Slotervaartziekenhuis, onder meer wegens het indienen van valse facturen. Eerder werd ze veroordeeld tot het terugbetalen van 2,5 miljoen euro aan een bedrijf dat grotendeels in handen is van de familie Schram.

Het Slotervaartziekenhuis is eind 2013 overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.

Een portret van Aysel Erbudak uit 2011 Beeld ANP
Een portret van Aysel Erbudak uit 2011Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden