Zware maatregelen tegen mogelijke ontsnapping Naoufal F.

De Ierse autoriteiten hebben deze week zware veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de beruchte Amsterdams-Marokkaanse crimineel Naoufal F. (36) met explosieven zou worden bevrijd tijdens een transport van zijn Ierse gevangenis naar het lokale gerechtshof.

door: Paul Vugts
Naoufal F. Beeld Politie
Naoufal F.Beeld Politie

Goed ingevoerde bronnen bevestigen een bericht daarover in de Ierse krant Sunday World.

Vanuit Zuid-Amerika was bij de Ierse opsporingsdiensten informatie binnengekomen over een op handen zijnde bevrijdingsactie van 'Noffel' door de Ierse Kinahan-clan, in een appartement waarvan hij op 7 april onverwacht was aangetroffen.

Liquidaties
Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft Ierland de overlevering van 'Noffel' F. gevraagd. Hij wordt verdacht van het aansturen van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. op 5 november vorig jaar in Diemen.

Naoufal F. zit in Ierland in detentie in afwachting van zijn overlevering. Een straf die hij opgelegd had gekregen voor het bezit en gebruik van valse identiteitspapieren heeft hij uitgezeten. Eind januari besluiten de Ierse rechters op zijn vroegst of F. inderdaad aan Nederland wordt overgedragen.

Extra bewijzen
Officier van justitie Koos Plooij presenteerde vrijdagochtend in de Amsterdamse rechtbank extra bewijzen tegen Naoufal F. en zijn medeverdachten - van wie de meesten al ruim een jaar zijn gedetineerd.

Zo zijn recent brieven in beslag genomen van vermoed schutter Atif M. aan Naoufal F., waarin M. schrijft dat hij, zodra F. weer eens uit de gevangenis is vrijgelaten, 'dingen serieus, goed en groot wil aanpakken'. F. zou wel weten waarop M. doelde.

Justitie vult in: liquidaties. In elk geval tonen de brieven volgens aanklager Plooij dat Atif M. en Naoufal F. elkaar al langer goed kennen. Atif M. noemt F. in de brieven ook 'Buikie'. 'Buik' is het alias waaronder Naoufal F. volgens justitie stond opgeslagen in gecodeerde 'PGP'-BlackBerries (Pretty Good Privacy), die zijn gekraakt door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De mails uit die PGP's zijn zeer belastend, omdat daarin tot in detail over de (voorbereidingen van de) aanslag wordt gecommuniceerd. Plooij: "De PGP's koppelen Naoufal F. onmiskenbaar aan deze zaak."

Vrouwen
Bovendien is een vrouwelijke getuige opgedoken die kort voor de aanslag op Peter R. namens Naoufal F. een groot bedrag zou hebben overhandigd aan de vermoede schutter Atif M. Zij kreeg een vals identiteitsbewijs in handen op naam van 'Fouad', dat later bij F. zou worden aangetroffen in het Ierse appartement van de Kinahan-clan. Die vrouw lijkt vervolgens weer met een vriendin over Naoufal F. te communiceren na diens arrestatie. De vrouwen worden in februari verhoord.

In oktober heeft de recherche in Amsterdam-Noord een Opel Combo aangetroffen die mogelijk is gebruikt bij het 'afleggen' (observeren) van doelwit Peter R. Over die auto lijken de verdachten in het gekraakte mailverkeer te corresponderen.

Rambo
Advocaat Ronald van der Horst van de voortvluchtige verdachte Alejandro P., alias 'Rambo', wil van het Nederlands Forensisch Instituut precies weten hoe de PGP-gsm's zijn gekraakt en wat daar in precies is gevonden. "Het is bijna bananenrepubliek-achtig hoe summier wij daarover worden geïnformeerd."

Tegen zijn cliënt vormt het mailverkeer cruciaal bewijs, net zoals tegen andere verdachten.

De rechters zullen volgende week schriftelijk hun beslissingen kenbaar maken, op de verzoeken van de raadslieden. De rechtbank hoopt de strafzaak tegen de vermoede uitvoerders van de mislukte moordaanslag in april 2017 te behandelen.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden