Zware industrie China vergiftigt kinderen

Onderzoek wees uit dat 1354 kinderen in de omgeving van de fabriek een te hoog gehalte lood in hun bloed hadden; zeventig procent van alle onderzochte kinderen. Foto EPA Beeld
Onderzoek wees uit dat 1354 kinderen in de omgeving van de fabriek een te hoog gehalte lood in hun bloed hadden; zeventig procent van alle onderzochte kinderen. Foto EPA

PEKING - De Chinese autoriteiten hebben twee managers van een mangaanfabriek gearresteerd, nadat meer dan dertienhonderd kinderen vergiftigd raakten met lood.

De mangaansmelterij - onderdeel van de staalindustrie - in Wenping, in de provincie Hunan, werd in maart 2008 geopend zonder toestemming van het lokale milieu-agentschap. De directeur, die ook door de politie wordt gezocht, is nog voortvluchtig.

De fabriek bevindt zich in de directe nabijheid van enkele scholen en een kinderdagverblijf. Ouders begonnen zich in juli zorgen te maken over het effect van de fabriek op de gezondheid, toen steeds meer kinderen te kampen kregen met koorts, verkoudheden en andere klachten. Sommige baby's konden hun voedsel niet binnenhouden. Ook was sprake van haaruitval.

Onderzoek wees uit dat 1354 kinderen in de omgeving van de fabriek een te hoog gehalte lood in hun bloed hadden; zeventig procent van alle onderzochte kinderen. Loodvergiftiging kan het zenuwstelsel aantasten, hoge bloeddruk veroorzaken en leiden tot geheugenverlies.

De lokale autoriteiten sloten de smelterij deze week, nadat honderden dorpelingen - woedend over de onderzoeksresultaten - met geweld de straat op waren gegaan. Volgens een getuige trokken zes- tot zevenhonderd mensen door het dorp, waarbij politieauto's omver werden gegooid en symbolen van het gemeentebestuur het moesten ontgelden.

De protesten in Wenping volgen op rellen in Shaanxi, waar kinderen ook getroffen zijn door loodvergiftiging als gevolg van industriële vervuiling. Dorpelingen bestormden de lood- en zinksmelterij in Dongling, haalden een hek naar beneden en vernielden vrachtwagens.

In de omgeving van de smelterij lijden 615 kinderen aan loodvergiftiging. Sommigen hebben tien keer zoveel lood in hun bloed als veilig wordt geacht. 174 kinderen zijn opgenomen in een ziekenhuis.

De incidenten in Wenping en Dongling getuigen van groeiend protest onder de Chinese bevolking tegen de gezondheidschade door de zware industrie. Minister Zhou Shengxian van Milieu spreekt van een stijging van het aantal 'massa-incidenten' - jargon voor gewelddadige protesten en rellen - als gevolg van milieuproblemen.

Vorig jaar kwam de regering in het nauw na een schandaal rond vergiftigde babymelk, waardoor zeker zes baby's om het leven kwamen. Ook na de aardbeving in Sichuan, die het leven kostte aan duizenden scholieren, richtte de woede van de burgers zich tegen de autoriteiten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden