Zware geldproblemen schoolbestuur STAIJ

Schoolbestuur 'Samen tussen Amstel en IJ' (STAIJ) zit in zwaar financieel weer. De jaarrekeningen over 2010 en 2011 vertoonden tekorten van zo'n 1,7 en 1,8 miljoen euro. Dit blijkt uit een maandag verschenen rapport van stadsdeel oost. 'Het is vijf voor twaalf', aldus verantwoordelijk wethouder Lieke Thesingh.

Mayke Blok
Archieffoto Beeld ANP
ArchieffotoBeeld ANP

In opdracht van Stadsdeel Oost werden de financiële documenten van het schoolbestuur onderzocht. Het rapport concludeert dat er 'met urgentie aan herstel van de financiële positie moet worden gewerkt'. De herziene begroting 2012 van STAIJ sluit nu met een verlies van 1,9 miljoen euro.

Lieke Thesingh: 'Als STAIJ nu alle zeilen bijzet, kan het tij nog gekeerd worden. Het schoolbestuur zit in de gevarenzone.' De wethouder neemt de rol van het stadsdeel in de kwestie kritisch onder de loep: 'We hebben ons teveel gericht op de kwaliteit van het onderwijs en te weinig op de financiën. Ik ben met de deelraad in gesprek over hoe we de rol van toezichthouder kunnen verbeteren.'

In 2008 werd het schoolbestuur verzelfstandigd. STAIJ is verantwoordelijk voor 18 openbare basisscholen in Oost. De stadsdeelraad is toezichthouder. In 2011 bleek een tekort van 1,7 miljoen op de jaarrekening over 2010. STAIJ verklaarde dit door incidentele investeringen in de kwaliteit van het onderwijs. Die kwaliteit is inderdaad verbeterd: er is geen enkele school met het predikaat 'zwak' meer.

In juni 2012 bleek dat de jaarrekening 2011 opnieuw een fors tekort liet zien. Stadsdeel Oost heeft het toezicht toen verscherpt. Op 31 oktober bespreekt de stadsdeelraad het rapport en de financiële situatie bij STAIJ.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden