'Zware criminaliteit achter diamantairs'

Achter het goud in de vitrines van Meents & Bakker Juweliers-Diamantairs in Amstelveen gaat, volgens justitie, zware criminaliteit schuil: wapens, witwasserij, en nu ook afpersing. Het is een wonderlijke spagaat waarin Meents & Bakker is beland, zeker binnen het wereldje van prijzige horloges en andere blingbling.

De juweliers en diamantairs, gevestigd aan de Amsterdamseweg in Amstelveen en gewoon dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, afficheren zichzelf graag (op hun website) als een 'dynamisch juweliersbedrijf met passie voor het vak en haar klanten'. 'In onze prachtige winkel in Amstelveen vindt u eigen en internationale collecties horloges, juwelen en diamanten. In onze met de nieuwste technieken uitgeruste goudsmederij en horloge-atelier lossen gediplomeerde medewerkers uw probleem op. Sfeer, service en continue kwaliteit staan voorop bij de medewerkers van Meents & Bakker.'

Volgens justitie staat er, in elk geval bij de beide eigenaars van het ­juweliershuis, echter ook nog heel iets anders voorop: het plegen van strafbare feiten waarvoor zware criminelen zich niet hoeven te schamen.

Het bedrijf van Johan Meents en Alex Bakker (dat officieel MLB Diamonds heet) startte midden jaren negentig in de Diamantbeurs aan de Hogehilweg, maar werd daar al snel verwijderd omdat zij zich niet aan de spelregels van de beurs hielden. De twee openden vervolgens winkels in de A.J. Ernststraat en in de Eerste Oosterparkstraat; in 1996 ­belandden zij ten slotte aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. De aandelen van MLB Diamonds zijn in handen van Alexander Bakker ­Beheer bv en Meents Holding bv.

Eind november vorig jaar vielen politie en justitie de zaak in Amstelveen binnen en keerden het juweliershuis binnenstebuiten. De verdenking: Meents en Bakker en een aantal andere verdachten hebben in de periode 2001-2008 een gewoonte gemaakt van 'het plegen van witwassen'. Bij de juweliers werd een 'groot bedrag' aangetroffen in een 'geheime ruimte', maakte justitie nog bekend, en vervolgens werd het stil.

Het bedrag dat werd gevonden was, om precies te zijn, 627.595 euro. Dat geld is, direct of indirect, afkomstig van misdrijven, is de overtuiging van justitie. Voor het witwassen van die zes ton houdt justitie vooral Alex Bakker en een medeverdachte verantwoordelijk, ene Wiebe W.

Alex Bakker en Wiebe W. vormden in de visie van justitie een hecht team, maar in het gerechtelijk vooronderzoek duikt ook een prominente crimineel op: Marco Proper, volgens justitie een belangrijke witwasser uit Amsterdam-Noord.

In de zaak tegen Wiebe W. is justitie gestuit op Mercedessen, een BMW, nog meer grote bedragen cash, en ook op stukken grond in Hensbroek (gemeente Obdam) in Noord-Holland. Op dat terrein (waarop justitie inmiddels beslag heeft gelegd) is onder meer een camping gevestigd. De officiële eigenaar van het terrein is de firma Zunderdorp, een besloten vennootschap van Marco Proper.

Proper figureerde in 2007 en 2008 nadrukkelijk in de strafzaak tegen topcrimineel Willem Holleeder: hij zou een conflict met Holleeder hebben gehad, en op het hoogtepunt daarvan de wijk hebben genomen naar de Verenigde Staten. In maart dit jaar werd Proper gearresteerd in Cannes op verdenking van een reeks strafbare feiten, waaronder, eveneens, witwasserij.

Begin deze week werd bekend dat het openbaar ministerie de aanklacht tegen Proper drastisch heeft uitgebreid: hij wordt nu ook verdacht van betrokkenheid in 2003 bij de organisatie van twee megatransporten cocaïne van tweeduizend en vierduizend ­kilo.

Behalve Alex Bakker en Wiebe W. is ook Bakkers compagnon John Meents verdachte in de witwaszaak. Marco Bakker, een broer van Alex, is ook verdachte. Wat zijn rol precies is geweest is onduidelijk, maar ­Marco Bakkers bedrijf (Marco Bakker Beheer bv) heeft in het verleden wel twee ton aan MLB Diamonds ­geleend. Marco Bakker Beheer bv is gevestigd op hetzelfde adres als Meents & Bakker in Amstelveen.

De aanklachten tegen Alex Bakker en Wiebe W. blijken eerder dit jaar bovendien te zijn uitgebreid met twee nieuwe aanklachten: wapenbezit, en afpersing. Bij Alex Bakker werd een Smith & Wesson gevonden, bij Wiebe W. een Amadeo Rossi.

Bakker en W. hebben volgens de verdenking tal van mensen geld en goederen afhandig gemaakt door gebruikmaking van uiteenlopende dreigementen. Zo werd een slachtoffer bedreigd met de mededeling 'dat hij, verdachte, hem neer zou schieten en/of dat de Hells Angels alles kort en klein zouden slaan en/of dat hij, verdachte, een vriend van Holleeder was'.

Volgens een woordvoerder van justitie is het gerechtelijk vooronderzoek naar Meents & Bakker nog volop gaande. ''Er worden nog steeds getuigen gehoord.''

Geen van de betrokkenen wil commentaar geven. ''Ik mag van justitie niets zeggen,'' zegt een slachtoffer van afpersing. ''Nee meneer, geen interesse in,'' zegt Alex Bakker op de vraag of hij iets over de verdenkingen wil zeggen.

Het spraakzaamst is Bakkers ­advocaat, Bettina Schnier: ''Ik vind het niet juist om hierover, lopende het onderzoek, iets te zeggen. Justitie is daar destijds met veel bombarie binnengevallen, maar laat ik het zo zeggen: van die bombarie is in het dossier niet veel terug te vinden.'' (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden