Zware aanval Taliban op basis van VS

Een Amerikaanse marinier tijdens een gevecht met Talibanstrijders, zondag in de provincie Helmand. Anders dan in Noeristan vielen hierbij aan Amerikaanse zijde geen doden. Foto AP Beeld
Een Amerikaanse marinier tijdens een gevecht met Talibanstrijders, zondag in de provincie Helmand. Anders dan in Noeristan vielen hierbij aan Amerikaanse zijde geen doden. Foto AP

KABOEL - Een aanval van de Taliban op een afgelegen Amerikaanse basis, waarbij tien doden vielen, heeft een extra impuls gegeven aan de discussie in Washington over de juiste strategie in Afghanistan. Bij de grootschalige aanval op de basis in de oostelijke provincie Noeristan, nabij de grens met Pakistan, werden zaterdag acht Amerikanen en twee Afghaanse veiligheidsofficieren gedood. Bovendien worden twintig Afghaanse militairen en politieagenten vermist; zij zijn vermoedelijk door de Taliban gegijzeld.

Sinds juli 2008, toen negen Amerikaanse militairen om het leven kwamen bij een soortgelijke aanval in dezelfde provincie, verloor het Amerikaanse leger niet meer zoveel manschappen in één gevecht.

Het strategische belang van de VS-buitenpost in het district Kamdesh was omstreden en de discussie erover weerspiegelt het debat dat in de Amerikaanse militaire en politieke top gaande is.

De nieuwe bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, wil minder nadruk leggen op het beheersen van grondgebied en meer op de bescherming van de lokale bevolking. Het in stand houden van geïsoleerde militaire bases past niet in die aanpak.

De post in Kamdesh, die wordt bemand door vijftig Amerikanen en ongeveer negentig Afghanen, was opgezet om de toestroom van Talibanstrijders uit Pakistan in te dammen. Maar de commandant van de basis gaf eind vorige maand tegen The Washington Post toe dat de rebellen geen moeite hadden de post te omzeilen.

''Het is heel moeilijk de vijand te onderscheppen,'' aldus de commandant. ''Er zijn hier in de bergen duizenden routes. We hebben niet genoeg mannen om effectief te zijn.'' Ook aan de bescherming van de omliggende dorpen kwamen de Amerikanen niet toe. ''We patrouilleren rond de basis, maar we hebben afgesproken dat we de dorpen niet binnengaan, tenzij we worden uitgenodigd,'' aldus de commandant. ''Tot dusver hebben we geen uitnodiging ontvangen.''

Begin dit jaar werd een nieuwe brigade op de basis gestationeerd, met als opdracht de ontmanteling ervan voor te bereiden. Die operatie liep echter vertraging op, onder meer als gevolg van weerstand bij de Afghaanse autoriteiten - die niet de indruk willen wekken gebied op te geven aan de Taliban - en gebrek aan Amerikaanse transporthelikopters.

De gouverneur van Noeristan, Jamaloeddin Badar, zei zondag dat hij geregeld had gepleit voor versterking van zowel Amerikaanse als Afghaanse troepen. ''Maar helaas luisterde niemand naar me.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden