Zwanger en te zwaar is een risico voor zowel moeder als kind

Vrouwen die zwanger zijn en te zwaar lopen meer risico op bijvoorbeeld een miskraam of een doodgeboren kindje. ze hebben vaker een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes.

Gewichtsconsulente Linda Sap met een Somalische patiënt Beeld Mats van Soolingen
Gewichtsconsulente Linda Sap met een Somalische patiëntBeeld Mats van Soolingen

Bijna een kwart van de Amsterdamse vrouwen begint met overgewicht of obesitas aan een zwangerschap, en dat is schadelijk voor zowel moeder als kind. Dat zegt Tanja Vrijkotte, AMC-medewerker van de ABCD-studie, een onderzoek naar de ontwikkeling van achtduizend Amsterdamse kinderen.

'Vijfjarige kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap te zwaar waren, hebben vaker een hoge bloeddruk. Dit effect is direct te linken aan de groei in de baarmoeder.' Gynaecologen en verloskundigen worden dagelijks geconfronteerd met complicaties door overgewicht in de zwangerschap. Dikke vrouwen hebben meer kans op een miskraam of een doodgeboren kindje, ze hebben vaker een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes.

Transportproblemen
De beroepsverenigingen van verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) willen vastleggen dat standaard overleg wordt gevoerd met de anesthesist als zwangeren extreem zwaar zijn - met een BMI boven de 40, zegt een woordvoerder van de KNOV. 'Pijnstilling is voor deze vrouwen moeilijker ad hoc te regelen, en ook kunnen aangepaste OK-bedden en dergelijke nodig zijn.'

Volgens de KNOV-woordvoerder moeten verloskundigen bij zware zwangeren ook voorbereid zijn op 'mogelijke transportproblemen' als de bevalling zich aandient. Arboregels voor ambulancebroeders kunnen voor vertraging zorgen, als daar vooraf niet goed op gelet is. 'Bijvoorbeeld als een vrouw drie trappen af moet worden gedragen.

Gezonde gewichtstoename
Het kan voor de verloskundige een reden zijn om een ziekenhuisbevalling te adviseren. Maar soms is het al voldoende om een thuisbevalling op de begane grond af te spreken.' Ook gaan stemmen op om zwangere vrouwen weer te wegen. Dat was een routinehandeling die jaren geleden was afgeschaft, maar met de toename van het aantal vrouwen met overgewicht zijn sommige verloskundigen weer begonnen met wegen.

'Verloskundigen krijgen steeds meer een rol in het begeleiden van vrouwen naar een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap, zodat de vrouwen geen extra kilo's overhouden aan elke zwangerschap.'

Lees vandaag (23-12) meer in Het Parool: Eerst maar eens afvallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden