Zwanen en meeuwen onderzocht op vogelgriep

Knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen worden uit voorzorg gevangen om te zien of zij dragers zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak van vogelgriep. Van de dieren worden monsters genomen.

redactie
Zwanen. Beeld anp
Zwanen.Beeld anp

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Verder worden de vogels in de leefgebieden rond de besmette bedrijven bekeken, om ze te vergelijken met uitbraken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak ontstaat volgens Dijksma directe schade voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven in de pluimveesector. Over de vergoeding van die schade zijn nog geen afspraken met de sector gemaakt. Dijksma wil overleggen met het bedrijfsleven om een oplossing te vinden volgens Europese richtlijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden