Zwakte McCain helpt Obama niet

AMERIKA - Het gemor is diep binnen de Republikeinse Partij hoorbaar: waar is John McCain in hemelsnaam mee bezig? Vorige week liet hij zich interviewen voor een koelvak in een supermarkt. De prijs van een pak melk moest hij aflezen van een papiertje. Ook reed hij met George Bush senior in een karretje rond op een golfbaan, alsof hij al aan het genieten was van zijn pensioen. Bij één campagnebijeenkomst was de zaal half leeg. De campagnetop van McCain is al twee keer opgeschud, maar soepel verloopt het optreden van de Republikein nog steeds niet.

Hoe anders is de toestand in kamp-Obama. Zijn buitenlandse reis verliep vlekkeloos. Staatshoofden ontvingen hem alsof hij de eed al had afgelegd voor het Capitool. Tienduizenden mensen kwamen luisteren naar zijn toespraak in Berlijn en scandeerden 'yes-we-can'.

In het hoofdkantoor van Obama in Chicago zal er dan ook met verbazing naar de laatste peilingen worden gekeken. Amerikaanse kiezers blijken namelijk niet onder de indruk. De buitenlandse tour van de Democraat kon slechts 35 procent van de Amerikanen bekoren. De rest was negatief (26 procent) of had geen mening (39 procent). In de algemene peilingen loopt McCain in. Gemiddeld heeft de Republikein een achterstand van zo'n 2,5 procent, minder dan de foutmarge. In één peiling heeft hij zelfs een voorsprong van vier procent. Obama reageert laconiek. Hij vergeleek zich deze week met een nieuwe auto. "De kiezers willen nog even onder de motorkap kijken en tegen de banden trappen."

Leidende Democraten worden nerveus. In 1988 had Michael Dukak een voorsprong van zeventien procent op Bush sr. en verloor alsnog. Ook Al Gore en John Kerry namen in de zomer een ruime voorsprong, maar maakten de hoge verwachtingen nooit waar. Een verschil van 2,5 procent is allesbehalve geruststellend. Vooral bij oudere kiezers doet Obama het matig. Experts breken zich het hoofd; Obama heeft alles mee, president George W. Bush is niet geliefd en het land snakt naar een nieuwe koers. Obama is bovendien een begenadigd spreker, de media kunnen geen genoeg van hem krijgen en zijn campagne is amper op een foutje te betrappen.

"Het is voor politici in beide partijen een mysterie waarom Obama in de peilingen nooit meer dan vijftig procent van de stemmen krijgt," schreef de conservatieve commentator Robert Novak.
Ook journalisten krabben zich achter de oren. "Verslaggevers beoordelen gebeurtenissen vaak anders dan het gewone publiek," erkende een journalist van Time. Dat blijkt: bijna veertig procent van de Amerikanen vindt dat de media te positief zijn over Obama, slechts vijftien procent zegt hetzelfde over McCain.

Er is inmiddels enige irritatie ontstaan over de vermeende hooghartigheid van Obama. De senator zou zich gedragen alsof hij al president is. De toespraak in Berlijn was daar volgens critici een voorbeeld van, maar ook in Washington worden inmiddels de straten voor hem afgezet. Hij ontvangt buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en laat zich toejuichen door Democraten in het Congres. 'President Obama zet hectische overwinningstour voor,' kopte The Washington Post.

Republikeinen schamperen dat Obama een 'godcomplex' heeft. In zijn overwinningsspeech na de voorverkiezingen zei hij dat de volgende generaties op zijn zege zouden terugkijken als het moment dat 'de oceanen stopten met stijgen en onze planeet begon te genezen'. Het vileine commentaar van de columnist Charles Krauthammer: "Jezus probeerde alleen de zieken te genezen, Obama werkt blijkbaar op grotere schaal."

John McCain presenteert zich juist als een bescheiden dienaar van zijn land. 'Country first', staat er op zijn campagnespandoeken. De boodschap is duidelijk: de onervaren Obama is vooral vol van zichzelf, oorlogsheld McCain laat het land op de eerste plaats komen. (HET PAROOL)

Bijna veertig procent van de Amerikanen vindt dat de media te positief zijn over Obama, slechts vijftien procent zegt hetzelfde over McCain. Foto ANP Beeld
Bijna veertig procent van de Amerikanen vindt dat de media te positief zijn over Obama, slechts vijftien procent zegt hetzelfde over McCain. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden