Zwaardere strafeis in hoger beroep voor taxichauffeur Ayoub A.

Tegen de 26-jarige taxichauffeur Ayoub A., die in 2014 een 45-jarige fietser doodreed, is tijdens het hoger beroep dinsdagmiddag een werkstraf van 180 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar geëist. De eis is hoger dan de straf die rechtbank hem een jaar geleden oplegde.

De plek waar het ongeluk plaatsvond Beeld Maarten Brante
De plek waar het ongeluk plaatsvondBeeld Maarten Brante

De destijds 21-jarige TCA-taxichauffeur Ayoub A. reed op zondagochtend 16 februari 2014 op de Overtoom de 45-jarige Patrice Kapper dood. Het dodelijke ongeval gebeurde kort na 4 uur ’s nachts ter hoogte van de kruising met de Jan Pieter Heijestraat. Kapper, die met zijn fiets de Overtoom overstak, werd 60 meter meegesleurd door de taxi.

De rechtszaak werd ruim vier jaar later, in mei 2018, pas inhoudelijk behandeld. A. werd toen veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Hij besloot na de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Het hof wilde weten waarom hij daartoe besloot. “Het is geen zware straf,” aldus het de rechtbank.

“Maar ik ben het er niet mee eens dat ik veroordeeld ben,” antwoordde A. “Tot op de dag van vandaag doet het pijn. Ik kon er niet veel aan doen, denk ik.”

Hij schat zelf in dat hij op het moment van het ongeval 60 kilometer per uur reed. “Ik wilde vol op de rem gaan, maar ik drukte vol op het gas. Ik was in shock en in paniek,” aldus A.

Lege plaats

De advocaat-generaal verweet A., die tijdens het ongeval handsfree aan het bellen was en volgens haar met een te hoge snelheid reed, onoplettend en onachtzaam te hebben gereden. Volgens het NFI lag die snelheid rond de 70 kilometer per uur. “Het is verschrikkelijk als je de dood van een medemens op je geweten hebt. Dat moet je de rest van je leven met je meedragen. De nabestaanden hebben voor altijd een lege plaats,” aldus de advocaat-generaal.

De nu 26-jarige A. werkt inmiddels weer als Uber-taxichauffeur bij het bedrijf van een neef. “Maar ik wil weer studeren. Ik haalde in 2014 bijna mijn diploma boekhouding. Ik moest nog drie examens doen en was bijna aangenomen bij het hbo. Maar de laatste jaren was ik mezelf niet en kon me niet concentreren. Ik kon een tijd niet opstaan, slapen of werken.”

Patrice Kapper. Beeld -
Patrice Kapper.Beeld -

A.’s advocaat Renata Honig vroeg om vrijspraak voor haar cliënt. Ook vroeg ze het OM niet ontvankelijk te verklaren wegens het overschrijden van de termijnen. “Het dossier is veel te lang blijven liggen. Er is daarbij geen hard strafrechtelijk bewijs voor hoe hard mijn cliënt destijds reed en er heeft nooit een volledige reconstructie plaatsgevonden.”

Ook kan niet uitgesloten worden, aldus Honig, dat Kapper zich opzettelijk voor de auto heeft geworpen, omdat hij niet meer wilde leven. Kapper had negen Ricard gedronken en was beschonken. Hij had geen licht op zijn fiets en donkere kleding aan. “Hij had meerdere malen gezegd levensmoe te zijn, ook kort voor het ongeval zei hij dit nog tegen zijn vriendin,” aldus Honig.

Het dossier waarin dit stond, ontvingen Honig en haar cliënt pas in november 2016. “Voor de verwerking van het trauma van A. was het anders geweest als hij dit eerder wist.”

Snelheidsduivel

Serge Kapper, de broer van Patrice kwam ook aan het woord: “De waarheid wordt hier niet gezegd. Dat is zeer pijnlijk. Het draait hier alleen om verdachte. Hij weet dondersgoed dat het anders in elkaar zit. Hij weet dat hij te hard reed. Een snelheidsduivel was hij. Bij de begrafenisonderneming konden ze mijn broer geen nieuwe kleding aantrekken. Zo erg was zijn lichaam eraan toe.”

A. kreeg het laatste woord: “Ik ben geen snelheidsduivel. Ik heb er ook jarenlang aan gedacht maar ik kan me niet goed verwoorden. Ik wil ook niet alle emoties tonen. Ik heb voor deze rechtszaak een pil genomen om rustig te blijven.”

De uitspraak volgt over twee weken: dinsdag 4 juni om half 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden