Zwaardere straf voor Badr Hari in hoger beroep

De Amsterdamse kickbokser Badr Hari (30) is veroordeeld tot twee jaar cel (waarvan tien maanden voorwaardelijk) voor een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaanscircuit. Met aftrek van zijn al uitgezeten voorarrest zal hij vermoedelijk een half jaar vast zitten.

Hari vorige maand bij het Paleis van Justitie Beeld anp
Hari vorige maand bij het Paleis van JustitieBeeld anp

Daarmee is de straf hoger dan wat de rechtbank in februari vorig jaar oplegde aan Hari: die veroordeelde de kickbokskampioen tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een boete van 750 euro. Het Openbaar Ministerie eiste toen vier jaar en ging na het vonnis in hoger beroep.

Koken
Het Hof acht Hari schuldig aan een zware mishandeling, twee pogingen daartoe en twee eenvoudige mishandelingen. Hari werd vrijgesproken van het in elkaar slaan van een portier van Club Blinq op het Leidseplein en van de mishandeling van zijn ex-vriendin. Ook een verkeersdelict in de Albert Cuypstraat, waarbij hij met zijn Bentley een vrouw aanreed, vond de rechter niet verwijtbaar.

Het Hof acht wel bewezen dat Hari in de skybox in de Arena 'begon te koken' toen Everink enkele opmerkingen maakte over Hari en zijn toenmalige vriendin Estelle Cruijff. Hoewel de verklaringen van Everink volgens het Hof niet betrouwbaar waren, zorgde het verhaal van een in de skybox aanwezige stagiaire én de verklaring van Hari's medeverdachte Ferhat Y. ervoor dat het Hof concludeerde dat het Hari was die Everink sloeg en schopte. Die liep daardoor breuken in zijn gezicht en in zijn enkel op. Dit blijvende letsel beperkt Everink nog steeds.

Ook werd Hari schuldig bevonden aan twee pogingen tot zware mishandeling: in de Jimmy Woo gooide hij een glas in het gezicht van een man met wie mensen uit Hari's entourage ruzie kregen. In Club Air in de Amstelstraat schopte hij de eigenaar van de discotheek Jeroen van den Berg in diens gezicht, nadat hij hem had neergeslagen.

Toeval voorkwam erger
Daarnaast is Hari schuldig bevonden aan het geven van een kopstoot aan de stiefbroer van een ex-vriendin, in café de Kleine Cooldown op het Rembrandtplein.

Het Hof verweet Hari zich in het Amsterdamse uitgaangsleven 'ernstig heeft misdragen.' Dat sommige van zijn slachtoffers niet ernstiger letsel opliepen is slechts 'toeval.' 'De mishandelingen hebben als overeenkomst dat er slechts een onbeduidende woordenwisseling aan vooraf ging, waarna de slachtoffers plotseling en onverwacht werden geconfronteerd met heftig geweld. Zij konden zich daartegen niet verdedigen. Het ontbeerde Hari aan zelfbeheersing om conflictsituaties op andere manieren op te lossen. Als professioneel kickbokser had hij zich bewust moeten zijn van de schade die hij heeft aangericht.'

Cassatie
De raadsvrouw van Hari heeft cassatie ingesteld om in alle rust het arrest van het Hof te kunnen bestuderen. 'Daarna kan dan nog worden besloten of cassatie haalbaar is', aldus Ficq. Dat is geen ongebruikelijke stap, zegt Ficq, die nu nog niets kan zeggen over de motivering van het Hof.

Omdat cassatie is ingesteld hoefde Hari na de uitspraak niet direct mee met de parketpolitie om het restant van zijn celstraf (zo'n zes maanden) uit te zitten. na overleg met de instanties zou het bovendien mogelijk zijn om dat in termijnen te doen, zo zegt Ficq.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden