Zwaardere straf voor Badr Hari in hoger beroep

De Amsterdamse kickbokser Badr Hari (30) is veroordeeld tot twee jaar cel (waarvan tien maanden voorwaardelijk) voor een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaanscircuit. Met aftrek van zijn al uitgezeten voorarrest zal hij vermoedelijk een half jaar vast zitten.

Hari vorige maand bij het Paleis van JustitieBeeld anp

Daarmee is de straf hoger dan wat de rechtbank in februari vorig jaar oplegde aan Hari: die veroordeelde de kickbokskampioen tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een boete van 750 euro. Het Openbaar Ministerie eiste toen vier jaar en ging na het vonnis in hoger beroep.

Koken
Het Hof acht Hari schuldig aan een zware mishandeling, twee pogingen daartoe en twee eenvoudige mishandelingen. Hari werd vrijgesproken van het in elkaar slaan van een portier van Club Blinq op het Leidseplein en van de mishandeling van zijn ex-vriendin. Ook een verkeersdelict in de Albert Cuypstraat, waarbij hij met zijn Bentley een vrouw aanreed, vond de rechter niet verwijtbaar.

Het Hof acht wel bewezen dat Hari in de skybox in de Arena 'begon te koken' toen Everink enkele opmerkingen maakte over Hari en zijn toenmalige vriendin Estelle Cruijff. Hoewel de verklaringen van Everink volgens het Hof niet betrouwbaar waren, zorgde het verhaal van een in de skybox aanwezige stagiaire én de verklaring van Hari's medeverdachte Ferhat Y. ervoor dat het Hof concludeerde dat het Hari was die Everink sloeg en schopte. Die liep daardoor breuken in zijn gezicht en in zijn enkel op. Dit blijvende letsel beperkt Everink nog steeds.

Ook werd Hari schuldig bevonden aan twee pogingen tot zware mishandeling: in de Jimmy Woo gooide hij een glas in het gezicht van een man met wie mensen uit Hari's entourage ruzie kregen. In Club Air in de Amstelstraat schopte hij de eigenaar van de discotheek Jeroen van den Berg in diens gezicht, nadat hij hem had neergeslagen.

Toeval voorkwam erger
Daarnaast is Hari schuldig bevonden aan het geven van een kopstoot aan de stiefbroer van een ex-vriendin, in café de Kleine Cooldown op het Rembrandtplein.

Het Hof verweet Hari zich in het Amsterdamse uitgaangsleven 'ernstig heeft misdragen.' Dat sommige van zijn slachtoffers niet ernstiger letsel opliepen is slechts 'toeval.' 'De mishandelingen hebben als overeenkomst dat er slechts een onbeduidende woordenwisseling aan vooraf ging, waarna de slachtoffers plotseling en onverwacht werden geconfronteerd met heftig geweld. Zij konden zich daartegen niet verdedigen. Het ontbeerde Hari aan zelfbeheersing om conflictsituaties op andere manieren op te lossen. Als professioneel kickbokser had hij zich bewust moeten zijn van de schade die hij heeft aangericht.'

Cassatie
De raadsvrouw van Hari heeft cassatie ingesteld om in alle rust het arrest van het Hof te kunnen bestuderen. 'Daarna kan dan nog worden besloten of cassatie haalbaar is', aldus Ficq. Dat is geen ongebruikelijke stap, zegt Ficq, die nu nog niets kan zeggen over de motivering van het Hof.

Omdat cassatie is ingesteld hoefde Hari na de uitspraak niet direct mee met de parketpolitie om het restant van zijn celstraf (zo'n zes maanden) uit te zitten. na overleg met de instanties zou het bovendien mogelijk zijn om dat in termijnen te doen, zo zegt Ficq.

De (ernstige) mishandelingen van Badr Hari

1. Mishandeling Koen Everink Sensation White
Het hof acht Badr Hari schuldig aan de zware mishandeling van zakenman Koen Everink op Sensation in 2012. Op voorhand het meest besproken feit waarvan de kickbokser werd beschuldigd. De verklaring van Everink zelf werd weliswaar als niet geloofwaardig beoordeeld, maar omdat de een anonieme getuige zonder banden met Hari en zijn slachtoffer een sluitende verklaring afgaf achtte het hof de mishandeling bewezen. Poging tot doodslag op Everink achtte het hof niet bewezen. Medeverdachte Ferhat Y. werd vandaag vrijgesproken.

2. Jimmy Woo
Bij een ruzie in mei 2012 in de luxe nachtclubJimmy Woo kreeg een man, die lang uit beeld van de politie bleef, verschillende klappen en trappen bij een vechtpartij, volgens justitie van Hari. De man voelde bovendien hoe een glas in zijn gezicht gegooid of gedrukt werd. Hoewel getuigen slechts mondjesmaat wilden verklaren, werd duidelijk dat de man ruzie kreeg met de broer van Hari. Hari liep een snijwond aan zijn hand op, naar eigen zeggen toen hij iemand probeerde tegen te houden die het slachtoffer met een glas wilde slaan. Aan deze zaak acht het Hof Hari deels schuldig.

3.Mishandeling in Club Air
Op 17 juli 2011, nog voor de mishandeling van Koen Everink in de Arena, werd mede-eigenaar Jeroen van den Berg van club Air in de Amstelstraat naar eigen zeggen door Hari in elkaar geslagen toen hij gasten door de nachtclub leidde. Van den Berg verliest een aantal tanden, zo vertelde hij in 2012 in Het Parool. Aanvankelijk kwam er geen aangifte, omdat Hari een clubverbod aanvaardde, maar Van den Berg deed zijn relaas alsnog nadat zijn vriend Everink was mishandeld. Ook hier acht het Hof Hari schuldig aan poging tot ernstige mishandeling.

4. Kopstoot in de 'Kleine Cooldown'
In de 'kleine Cooldown' in de Lange Leidsedwarsstraat gaf Badr Hari in december 2011 de stiefbroer van een ex-vriendin een kopstoot. Hoewel hij aanvankelijk ontkende, was het incident op beelden te zien. Ook was zichtbaar hoe hij na de mishandeling het slachtoffer streng toesprak en zijn vinger op zijn lippen legde toen hij langs de portiers naar buiten liep. Hij gaf later toe inderdaad een kopstoot te hebben gegeven. In ogen van het Hof is Hari schuldig.

5. Mishandeling portier Club Blinq
De portier van club Blinq aan het Kleine-Gartmanplantsoen had Hari en zijn vrienden de toegang geweigerd. Hij werd zodanig geslagen met een boksbeugel dat hij meerdere botbreuken opliep en geopereerd moest worden. Hari betaalde de portier naar eigen zeggen vijfduizend euro om te zorgen dat die niet over de zaak zou verklaren. Voor dit feit is Hari vrijgesproken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden