Update

Zusters augustinessen onderscheiden

In de ambtswoning van de burgemeester namen de elf zusters afscheid van het werk op de Amsterdamse Wallen. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
In de ambtswoning van de burgemeester namen de elf zusters afscheid van het werk op de Amsterdamse Wallen. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - De zusters augustinessen, die onlangs gestopt zijn met hun opvangwerk op de Warmoesstraat, hebben een onderscheiding gekregen van burgemeester Job Cohen.

Ze ontvingen het Ereteken van Verdienste, omdat zij zich decennia hebben ingezet voor de hulp aan en een veilige plek voor minderbedeelde Amsterdammers. Het ereteken is bedoeld voor mensen die zich 25 jaar hebben ingezet voor een Amsterdamse stichting of instelling.

De zusters namen met de onderscheiding afscheid van hun werk in de stad. Op kerstavond vorig jaar deelden ze al hun laatste maaltijd uit aan daklozen.

Van de elf zusters verhuizen zes naar een ander klooster. Vijf anderen willen graag in het Amsterdamse klooster blijven wonen en een nieuwe gemeenschap, Camino (de Weg), uitbouwen. Probleem daarbij is echter dat het gebouwencomplex in de verkoop gaat.

De kloosterorde ontstond in 1934 in Utrecht. De bedoeling was om vanuit het geloof maatschappelijk werk te verrichten. De orde heeft kloosters in Hilversum, Utrecht, en Someren. Eind jaren veertig kwamen de zusters naar Amsterdam. Ze gaven les op de Antoniusschool aan de Krom Boomssloot. De orde kocht in 1952 een leegstaand confectieatelier in de Warmoesstraat, dat de naam Maria's Bezoek kreeg. Hier werden kamers gemaakt om moeders en kleine kinderen op te vangen. In de loop der jaren kwam er ook een opvang voor dak- en thuislozen bij. Later werd ook dit huis te krap en kocht de orde nog twee aangrenzende panden aan.

Vijf jaar geleden nam de stichting Cordaad de vrouwenopvang en de opvang van de dak- en thuislozen over van de zusters. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden