Update

Zussen beschuldigen Willem Holleeder van zeven liquidaties

Zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra beschuldigden Willem Holleeder samen van betrokkenheid bij in elk geval zeven liquidaties en nog drie pogingen daartoe.

Willem Holleeder tijdens de pro forma zitting van de strafzaak tegen hem in de rechtbank in Amsterdam.Beeld ANP/Aloys Oosterwijk

Dat blijkt uit de voordracht waarin officieren van justitie Sabine Tammes en Joris Beliën hun maandag ingebrachte verklaringen vandaag kort aanstipten.

Het gaat om de liquidaties van zijn gewezen criminele compagnon Sam Klepper (2000); mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak (2003); de malafide vastgoedbaron Willem Endstra (2004); crimineel John Mieremet (2005); handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Verklaringen kroongetuigen
Bovendien zit Holleeder volgens de vrouwen achter de mislukte aanslagen op Cor van Hout (1996 en 2000) en John Mieremet (2002). Van vijf moorden beschuldigen de vrouwen Holleeder alle drie. Alleen zus Astrid beschuldigt hem van de liquidatie van Mieremet; alleen ex-vriendin Sandra Klepper beschuldigt hem van de liquidatie van Sam Klepper, de vader van haar twee kinderen.

Als de rechtbank de verklaringen van de vrouwen uiteindelijk betrouwbaar vindt, kunnen die Holleeder zelfs afzonderlijk levenslang kosten, maar justitie voert daarbovenop bijvoorbeeld ook nog de verklaringen aan van de twee kroongetuigen in liquidatiezaak Passage; van de Turkse crimineel Hidir K. en van de slachtoffers Endstra en Van der Bijl die kort voor hun gewelddadige dood hadden voorspeld dat Holleeder ze zou laten doodschieten.

Opbrengst van het huis
De korte citaten uit de verklaringen van de vrouwen riepen een navrante sfeer op. Sonja Holleeder, toen de partner van Cor van Hout met wie ze twee kinderen had, én zus Astrid kregen te horen dat 'die dikke kankerhond er aan ging'. Als de zussen niet zouden zeggen waar Van Hout was, zou 'iedereen er aan gaan'.

Nadat Van Hout in 2003 was geliquideerd, eiste Holleeder de opbrengst op van het huis dat die in Spanje had, om de schutters te kunnen betalen. Toen hij het geld in contanten had opgehaald, heeft hij het volgens zus Astrid schoongemaakt om te voorkomen dat er vingerafdrukken of andere sporen op achterbleven.

'Het was Kees of ik'
De afgeperste Willem Endstra mocht op enig moment niet meer betalen. Astrid: 'Het was klaar, zei Willem tegen mij.' Endstra werd vermoord. Het moet in de loop van 2005 zijn geweest dat Holleeder tegen Astrid zei dat 'er nu snel veel achter elkaar gingen'. 'Kort daarop gingen Houtman en Mieremet dood.' (En de malafide advocaat Evert Hingst.)

Na de liquidatie van Mieremet zei Holleeder dat het zo goed was. Na de liquidatie van Houtman: 'Het was Kees of ik.' Voorafgaand aan de liquidatie van Thomas van der Bijl had Holleeder zijn zus Sonja volgens haar een foto gevraagd waar Van der Bijl op stond. Na de moord informeerde hij of in het moorddossier stond dat een foto was gevonden.

In een jolige bui
Na de moord op Endstra sprak Holleeder volgens Sonja weer de vertrouwde tekst: het was Endstra of hijzelf. Weduwe Sandra van Sam Klepper, die na de moord een relatie met Holleeder had, werd in een hoog opgelopen ruzie op straat toegeschreeuwd dat haar zoon 'zou gaan liggen'. 'Net zoals ik zijn vader heb laten liggen.' De uitspraak ondersteunde Holleeder volgens Sandra met een handgebaar voor het vasthouden van een pistool en het overhalen van de trekker.

Toen Sandra in de vooravond na de liquidatie van Cor van Hout eten moest brengen aan Holleeder, trof ze hem 'in een jolige en vrolijke bui'. 'Eindelijk is het gelukt.'

Advocaat Stijn Franken zag vanwege de net ingebrachte getuigenissen af van zijn voorbereide pleidooi 'van drie uur' waarin hij de rechters had willen vragen Holleeder vrij te laten. De rechters honoreerden zijn verzoek de al voor mei geplande eerste getuigenverhoren uit te stellen. De zaak gaat nu naar verwachting 18 of 19 juni verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden