Zuma niet verder vervolgd

Aanhangers van Jacob Zuma in Pietermaritzburg. De jongen zwaait met een nepwapen met de tekst: 'Ik ben bereid om voor Zuma te doden'. Foto AP/Themba Hadebe Beeld
Aanhangers van Jacob Zuma in Pietermaritzburg. De jongen zwaait met een nepwapen met de tekst: 'Ik ben bereid om voor Zuma te doden'. Foto AP/Themba Hadebe

PIETERMARITZBURG - De kans dat Jacob Zuma (66), de leider van het African National Front (ANC), volgend jaar zijn aartsrivaal Thabo Mbeki opvolgt als president van Zuid-Afrika, is fors toegenomen. Een rechter in het Hooggerechtshof in Pietermaritzburg verwierp gisteren de aanklachten wegens fraude en corruptie tegen Zuma. Volgens rechter Chris Nicholson zijn de aanklachten niet meer of minder dan een politiek complot tegen de ANC-leider. ''Het riekt naar Kafka,'' zei Nicholson.

''Dit is een overwinning voor de democratie,'' zei Zuma na de uitspraak tegen een jubelende massa aanhangers voor het gerechtsgebouw. ''Het is een overwinning voor ons rechtssysteem.'' En vervolgens gaf hij toe aan de roep van de menigte om het oude antiapartheidslied te zingen dat zijn handelsmerk is geworden, Umshini wami, 'Breng mij m'n machinepistool'.

De aanklachten tegen Zuma werden oorspronkelijk in oktober 2005 ingediend, vier maanden nadat hij door Mbeki was ontslagen als vicepresident. Dat ontslag volgde op de veroordeling van een naaste medewerker van Zuma wegens het uitlokken tot omkoping van zijn chef door een Franse wapenfabrikant.

In september 2006 strandde de rechtszaak tegen Zuma op juridisch-technische onvolkomenheden. Maar de aanklacht werd opnieuw ingediend in december 2007, enkele dagen nadat Zuma Mbeki had verslagen in de bittere strijd om het partijleiderschap van het ANC.

''Dit is een les dat we ons nooit rustig moeten houden wanneer degenen die aan de macht zijn de wet schenden,'' zei Zuma gisteren veelbetekenend.

De leider van de grootste vakbond in Zuid-Afrika, Zwelinzima Vavi, was nog duidelijker: ''De rechter heeft vandaag vernietigende dingen gezegd over het staatshoofd Thabo Mbeki,'' zei de secretaris-generaal van Cosatu.

Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. Mbeki kan grondwettelijk na twee ambtstermijnen dan geen kandidaat meer zijn. Maar de weinig populaire president gunt Zuma het hoogste ambt niet en zou, indien de strafvervolging tegen zijn rivaal was doorgegaan, ongetwijfeld een eigen kandidaat naar voren hebben geschoven.

Die kans lijkt nu verkeken. Zuma is onmetelijk populair onder de arme zwarte Zuid-Afrikanen. Zijn aanhang had al gedreigd Zuid-Afrika onregeerbaar te maken als hun held zou worden veroordeeld. Leiders van de invloedrijke jeugdliga van het ANC riepen de afgelopen weken om het hardst dat zij 'zouden doden en sterven voor Zuma'.

De rechter zei gisteren dat het de openbare aanklagers vrijstaat opnieuw een aanklacht tegen Zuma in te dienen, mits zij daarbij de juiste weg bewandelen.

Maar de kans daarop is gering. Het parlement, waarin het ANC een allesoverheersende positie inneemt, bereidt wetgeving voor om de positie van de openbare aanklagers te kortwieken. Het ANC beschouwt het ontslag van strafvervolging van zijn leider als een eerherstel. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden