Zuma beleeft pijnlijke dag tijdens herdenking Mandela

Het mag dan de dag zijn dat Nelson Mandela door Zuid-Afrika en de rest van de wereld herdacht wordt, vrijwel elke keer dat de huidige president Jacob Zuma van het land in beeld kwam, werd Zuma uitgejouwd.

Redactie
President Zuma tijdens zijn speech. Beeld REUTERS
President Zuma tijdens zijn speech.Beeld REUTERS

Alleen tegen het einde van zijn speech, als keynote aangekondigd in het programma, werd er voor Zuma door de nog aanwezige mensen geapplaudisseerd. De tribunes achter Zuma waren leeg tijdens zijn speech, het stadion leek tijdens zijn speech iets stiller dan daarvoor.

Want zo ging het vaak vandaag: telkens wanneer Zuma in beeld kwam, ontstak het publiek in het stadion waar de herdenkingsdienst voor Mandela werd gehouden in een luid gejoel. Zo luid, dat ceremoniemeester Ciril Ramaphosa regelmatig moest oproepen tot discipline, of de aanwezigen moest vragen te stoppen met zingen. Ook toen Nkosazana Dlamini Zuma sprak. Zij is ex-vrouw van de Zuid-Afrikaanse president, en voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Correspondent Bram Vermeulen van de NOS, weer terug in Zuid-Afrika na een paar jaar werkzaam te zijn geweest in Turkije: 'Zuma heeft een catastrofale dag, zou je kunnen zeggen. Er is de hele dag gefloten en boegeroepen, elke seconde dat hij even in beeld kwam. De mensen hier willen maar één boodschap geven, dat ze boos zijn, en, zoals iemand zei, dat ze sick and tired zijn van zijn beleid. Vooral vanwege beschuldigingen dat hij belastinggeld heeft gebruikt voor zijn eigen villa in Kwazulu-Natal en zijn familie. (...) Het is een pijnlijke dag, want dezelfde menigte onthaalde president Obama bijna als een messias. Met deze toespraak, ben ik bang, gaat hij het ook niet redden.'

Het is pijnlijk voor Zuma, omdat hij een van de directe opvolgers is van Mandela. Alleen Talo Mbeki, die overigens ook met veel gejuich werd begroet, zat nog tussen hen in. Het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres, de partij die Mandela oprichtte, leek jarenlang onaantastbaar, maar onder Zuma's leiding lijkt haar hegemonie niet meer vanzelfsprekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden