Zuivering Wallen stokt

De Wallen. Foto GPD Beeld
De Wallen. Foto GPD

AMSTERDAM - Er worden voorlopig geen megadeals meer gesloten waarbij de gemeente en de woningcorporaties in de binnenstad grote aantallen hoerenpanden of ander criminogeen vastgoed opkopen. Die aankopen werden gedaan in het kader van Coalitieproject 1012, de opschoning van het centrum.

Dat hebben wethouder Lodewijk Asscher (verantwoordelijk voor Project 1012) en de prostitutiebranche deze krant bevestigd. Eén van de oorzaken is dat de corporaties geen geld meer hebben voor megadeals. Asscher: "En ook de gemeente zit krapper bij kas dan voorheen."

Het wordt zelfs mogelijk geacht dat het nooit meer tot zulke grote transacties zal komen. Volgens bordeelhouder Klaas de Weerd, actief in het gebied tussen de Spuistraat en het Singel, zitten de gesprekken tussen hem, andere grote spelers en de gemeente 'hopeloos vast'. "Het zit in een impasse."

Met die impasse verdwijnt een pijler onder het prestigieuze Project 1012 in de ijskast. Een belangrijke doelstelling was dat de prostitutie bij het Oudekerksplein geheel zou verdwijnen, vooral door het opkopen van panden. Zo moest de prostitutie worden teruggedrongen naar de Oudezijds Achterburgwal.

Zonder nieuwe megadeals is dat niet haalbaar. "Het zit voor mij ook niet in beton gegoten, het gaat me in de eerste plaats om de doelen die we hebben," aldus Asscher. "Het doel van 1012 is in het centrum, en dan vooral de Wallen, de criminaliteit terug te dringen; om het gebied te heroveren en een nieuwe kans te geven. Soms moet je daarbij je middelen aanpassen. Blijkt het ene middel niet te werken, dan probeer je het andere." Bij dat laatste denkt Asscher onder meer aan de oprichting van een Wallen-nv.

Asscher benadrukt dat Project 1012 gewoon doorgaat. Naar verluidt is nog wel een deal in voorbereiding met twee kleinere bordeelhouders, wier panden deels gekocht, deels geruild zouden worden. Asscher: "We blijven ernaar streven bordeelhouders uit te kopen, maar dat zal niet meer met zulke grote stappen gaan." (BART MIDDELBURG)

Lees meer in de krant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden