Zuipen en debiele liedjes zingen

De studentenvereniging Aegee heeft afdelingen in 250 studentensteden. De meeste studenten die in Utrecht lid zijn geworden, willen vooral reizen....

We zijn er weer bij, het is prima. Viva Pivolium!/We houden van het leven, de popjes en het bier/en als er niets te pompen viel dan waren we niet hier.

Ze zijn in pak, de mannen van het studentendispuut Pivolium, ze roken sigaar en ze drinken bier uit enorme pullen. Uit volle borst zingen ze hun clublied vanaf het podium in de Utrechtse sociëteit, gadegeslagen door vijftig nieuwe leden van hun studentenvereniging Aegee.

Aegee? De Association des Etats Généreaux des Etudiants de l`Europe , een vereniging met afdelingen in 250 Europese studentensteden. Bedoeld voor studenten die staan voor een verenigd Europa zonder vooroordelen, voor een open en tolerante maatschappij waar democratie, mensenrechten en tolerantie heersen.

Maar vanavond drinken de Aegee`ers bier.

Dispuutpraeses Michiel Knol spreekt de nieuwelingen toe die zich aan lange houten tafels hebben geschaard. Het is warm in de bedompte ruimte zonder ramen, discolichten flikkeren, meisjes sjouwen met kannen bier en schenken de glazen vol.

`Welkom bij de jaarlijkse biercantus`, zegt Knol. `Een moeilijk woord, maar het betekent niets anders dan: bier drinken en zingen.` Knol is vanavond de senior, hij bepaalt de regels van het spel en deelt samen met zijn zedenmeesters Lancelot Schellevis en Arthur Zantinge straffen uit aan studenten zie zich niet aan de regels houden.

En dat zijn er nogal wat. Niemand mag tijdens het zingen van zijn bier nippen, laat staan zijn glas aanraken, voordat de senior daarvoor het sein heeft gegeven. Bij ad fundum moet het glas in één teug achterover, bij ad libitum drinkt men naar believen, bij silentium dient er absolute stilte te heersen in de sociëteit. Wie zondigt tegen de regels moet naar voren komen, en `heeft een probleem`.

Bij lied één gaat het al mis. Judith Zijlstra (20), studente Perzische taal en cultuur, houdt niet tijdig haar mond. Haar straf: twintig keer opdrukken, of twee biertjes `ad-ten`. `Ik ben veel te opstandig voor een biercantus`, roept ze, voordat ze braaf het glas aan haar mond zet.

Zijlstra houdt helemaal niet van bier drinken en ballerig gedoe. Maar ze houdt wel veel van reizen, en dat was voor haar de reden om lid te worden van het internationaal georiënteerde Aegee.

Annelieke (18) en Robbie Gruijters (19) kennen elkaar van een talencursus in Spanje. Ze zijn lid van Aegee vanwege de `internationale dimensie`, maar: `Debiele liedjes zingen en zuipen is ook gezellig.`

Het bier vloeit, de straffen worden steeds ludieker. Fluiten met beschuit in de mond, onverdunde limonadesiroop drinken, babyvoedsel eten.

De Agee`ers staan op de banken. `1,2,3, saufen!`

N.B.: De naam van een van de geïnterviewden in dit artikel is op verzoek van de geïnterviewde en na goedkeuring van de hoofdredactie van de Volkskrant geanonimiseerd in september 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden