Zuinige ledlamp voor 100.000 straatlantaarns Amsterdam

Zo'n honderdduizend straatlantaarns in Amsterdam krijgen een zuinige ledlamp. Waarschijnlijk al binnen vijf jaar gaat een groot deel van de straatlantaarns over op ledverlichting.

Zo'n honderdduizend straatlantaarns in Amsterdam krijgen een zuinige ledlamp.Beeld Rink Hof

Dat blijkt uit een brief van wethouder Pieter Litjens (Verkeer) aan de gemeenteraad. Litjens spreekt daarin de ambitie uit in vijf jaar over te gaan op led-verlichting. Dat wil zeggen: in alle armaturen die daar geschikt voor zijn, zo'n tachtig procent van de pakweg 140.000 straatlantaarns die Amsterdam telt.

Litjens rekent de gemeenteraad voor dat de snelle overstap op ledverlichting zo'n 7 miljoen euro meer gaat kosten. Daar staat tegenover dat Amsterdam dan in twintig jaar 170.000 ton CO2-uitstoot bespaart, 50.000 ton meer dan bij een geleidelijke overgang naar led-lampen.

De straatverlichting is een van de weinige terreinen waarop de stad zelf snel veel energie kan besparen. De openbare verlichting was oorspronkelijk goed voor 39 procent van het gemeentelijke stroomverbruik en 32 procent van de uitstoot.
Vanuit de gemeenteraad drong GroenLinksraadslid Jasper Groen daarom al jaren aan op meer ledverlichting.

Afschrijving
Maar de kostenplaatjes liepen steeds stuk op begrotingregels die voorschrijven dat straatlantaarns pas worden vervangen als ze aan het eind van hun levensduur zijn. Bij een voortijdige vervanging door ledlampen mocht Litjens daarom niet alleen naar de energiebesparing kijken, maar moest hij in zijn sommetjes ook de afschrijving meenemen.

Het gevolg was dat Amsterdam pas rond 2035 klaar zou zijn met de overstap op ledlampen. En dat terwijl het oer-Hollandse Philips in wereldsteden als Madrid en Buenos Aires nu al grote delen van de straatverlichting vervangt door ledlampen.

40 miljoen
Litjens stelt nu voor de oude straatverlichting in een keer af te schrijven. De vervanging door led-lampen wordt daarmee rendabel. Bijkomend voordeel is dat Amsterdam meteen de stadsschuld wat terugdringt.

Nieuwe ledlampen kosten in totaal zo'n 40 miljoen euro, schrijft Litjens. Daar staat tegenover dat de gemeente nog 33 miljoen euro in kas heeft die eerder zijn uitgetrokken voor nieuwe verlichting. Dat bedrag is zo hoog, schrijft Litjens, omdat de stad achterstanden heeft opgelopen bij de ombouw naar led en omdat rekening was gehouden met hogere kosten. Het gevolg is dat Amsterdam nog maar 7 miljoen extra hoeft te investeren.

Mooi meegenomen is dat het onderhoudsbudget naar beneden kan. Bij led-lampen zijn bijvoorbeeld minder inspecties nodig. Na de zomer beslist Litjens hoe de overstap naar led-verlichting precies gaat verlopen. Dat is behalve van geld immers ook afhankelijk van de mankracht en materialen die beschikbaar zijn.

GroenLinksraadslid Jasper Groen is blij met het voorstel van Litjens. "Al blijft het jammer dat mijn voorstel niet meteen in 2015 werd overgenomen. Dan hadden we nog veel meer CO2 kunnen besparen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden