Zuinige banken nekken spaarder
DEN HAAG - De spaarrente in ons land is tussen 1 juli en 21 oktober gemiddeld 0,6 procent gedaald. Bij meer dan de helft van de banken staat de variabele rentevergoeding nu op twee procent of nog lager.
Uit onderzoek van website Spaarrente.nl, die de rentes van de banken bijhoudt, blijkt dat op dit moment zestien van de dertig onderzochte banken deze magere basisrente hanteert.
De twijfelachtige eer van 'zuinigste banken' is weggelegd voor ABN Amro en Friesland Bank, ondanks de fraaie namen die ze hun spaarders voorhouden. Zowel de Groeigemakrekening van ABN Amro als de Profijtplusrekening van Friesland Bank biedt slechts een rente tussen 0,5 en 1,5 procent.
Andere mooie benamingen dekken de lading evenmin. Zo kent de Kwartaalextrarekening van ING Bank ook maar een schamele rente tussen één en 1,75 procent en de zogeheten Rendementrekening van Rabobank biedt een rente tussen de één en 1,8 procent.
Weliswaar kennen de meeste grote banken ook spaarrekeningen met meer opbrengst, maar dan moet de spaarder wel aan voorwaarden voldoen. Dat moet er een minimale inleg zijn of moet je het geld voor een bepaalde periode laten staan.
De hoogste basistarieven zijn te vinden bij de kleinere spelers op de spaarmarkt als Aegon (3,1 procent), MoneYou (3 procent) en Ohra (2,9 procent). Zij maken minder kosten, omdat ze minder kantoren bezitten en alleen via telefoon of internet te bereiken zijn.
Een verdere daling van de rente ligt volgens deskundigen in het verschiet. De banken beroepen zich bij het vaststellen van hun rente op het extreem lage rentetarief van Euribor. Dat is het tarief waartegen 57 Europese banken elkaar leningen verstrekken. Gisteren stond het Euribortarief voor een lening met een looptijd van een jaar op 1,25 procent.
De Consumentenbond onderschrijft de sterke dalingen van de spaarrentes. Vooral de Russische en Turkse spaarbanken hebben hun rente drastisch teruggeschroefd, meldt de bond in de Geldgids van oktober/november. Deze banken hadden de rente in de maanden voor het uitbreken van de crisis nog flink laten groeien.
AK Bank zit nu op 2,25 procent, Garantibank op 2,6 procent en Amsterdam Trade Bank op twee procent. Fortis ASR en SNS Reaal hebben hun rentes wel op peil gehouden, blijkt uit de Geldgids: drie en 2,5 procent. (HET PAROOL)