Zuidoost zit zonder Rekenkamer

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost moet het vanaf nu zonder Rekenkamer doen. Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam vindt dat de stadsdeelraad onvoldoende vertrouwen heeft in zijn instituut en stopt er daarom mee, zo bleek vrijdag.Aanleiding is de affaire met subsidies waardoor drie PvdA-deelraadsleden in Zuidoost in opspraak raakten. In juni stelde de Rekenkamer van Eiff in een rapport dat André Bhola, Mala Eckhardt-Angna en Egbert Doest de afgelopen jaren als bestuurder of betaald vrijwilliger voor door het stadsdeel gesubsidieerde instellingen werkten. Tegelijkertijd beslisten ze mee over het geven van overheidsgeld aan hun eigen organisaties.

Vorige maand maakte de PvdA bekend dat de destijds geschorste deelraadsleden mogen terugkeren. Die beslissing volgde na een onderzoek van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat oordeelde dat de PvdA'ers weliswaar steken hebben laten vallen, maar dat ze daar niet persoonlijk van hebben geprofiteerd.

Volgens Eiff hebben de 'contra-expertise' na het rapport van de Rekenkamer en de wijze waarop een aantal fracties hun gebrek aan vertrouwen en onvrede hebben uitgesproken over het instituut, geleid tot zijn beslissing. ''Dit vertrouwen is van essentieel belang voor een goed en effectief functioneren van een lokale Rekenkamer, die in het dualistisch bestel de stadsdeelraad door middel van informatie ondersteunt in zijn controlerende taak ten opzichte van het dagelijks bestuur van het stadsdeel.''

De stadsdeelraad ''betreurt'' het besluit van Eijff. Dat liet voorzitter Lourens Burgers, die tevens de PvdA-fractie leidt, in een reactie weten. De raad gaat overleggen over wat nu moet gebeuren en of het bijvoorbeeld nog mogelijk is het geschil bij te leggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden