Zuidoost ziet bouw van hindoetempel niet meer zitten

Na jaren van onderhandelingen trekt de gemeente de stekker uit de plannen voor een hindoetempel in Zuidoost. De initiatiefnemers zijn woedend.

De beelden van de zes heiligen staan nu in een kantoorpandBeeld Klaas Fopma

Het stadsdeel Zuidoost heeft een punt gezet achter de gesprekken met een drietal hindoe-organisaties over de bouw van een nieuw gebedshuis. Over de komst van een zogeheten mandir wordt al meer dan zes jaar onderhandeld met de hindoegemeenschap.

Het stadsdeel zegt geen vertrouwen meer te hebben in de organisaties. Die gaan uit van een investering van ruim vier ton, terwijl het stadsdeel de kosten schat op minimaal twee miljoen euro. Ook zijn de ingeleverde stukken over het opgebouwde vermogen onvolledig.

De Stichting Mandir Organisaties waarin aanvankelijk vier, maar tegenwoordig nog drie hindoe-organisaties verenigd zijn, laat bij monde van voorzitter Sandra Oemrawsingh weten woedend te zijn op het stadsdeelbestuur. Volgens de bestuurder heeft juist het stadsdeel er een potje van gemaakt.

Vier projectmanagers
Oemrawsingh: "We zijn al jaren in gesprek met het stadsdeel. In die periode hebben we vier verschillende projectmanagers meegemaakt en twee portefeuillehouders. We hebben ontzettend veel tijd, moeite en geld in het proces gestoken. En nu worden we gedumpt."

Volgens Oemrawsingh behandelt het stadsdeel de mandirorganisatie ten onrechte als een commerciële onderneming. "Er wordt gesteld dat we niet voldoen aan de voorwaarden volgens de wet Bibob. Alsof we een coffeeshop willen openen in plaats van een gebedshuis."

Een van de eisen van het stadsdeel is volledige verantwoording van de ruim 250.000 euro aan eigen vermogen. "Dat geld is de loop van vele jaren door de achterban beetje bij beetje bij elkaar gespaard," zegt Oemrawsingh. "En nu wil het stadsdeel daar plotseling de bonnen van zien."

Over de financiële kant van het project zegt de voorzitter zich geen zorgen te maken. "De bereidheid bij de achterban om een bijdrage te geven is groot. Alleen wil men wel zekerheid, na al die jaren wachten. Zodra er een contract ligt, kan de inzameling van start gaan.

De organisaties willen een mandir op de hoek van de Daalwijkdreef en de Elsrijkdreef. Op die plaats stond eerder een tempel, maar die werd in 2010 ontruimd en gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Dat plan is nooit uitgevoerd als gevolg van de crisis, maar is nu weer uit de ijskast gehaald.

Heiligenbeelden in kantoor
De zes heiligenbeelden uit de tempel - buitengewoon belangrijk voor de geloofsgemeenschap - staan sinds 2010 in een accountantskantoor in de plint van de flat Grubbehoeve. Daar is een kleine gebedsruimte ingericht, maar die is veel te klein om alle gelovigen onderdak te bieden, vertelt Oemrawsingh.

Amsterdam telt naar schatting vijfhonderd hindoe-gelovigen, maar de tempel heeft volgens de voorzitter een landelijke betekenis. "Wij zijn de enige tempel in het land waar Shakti Mati, het vrouwelijke element van de goden, wordt vereerd. Gelovigen uit het hele land komen naar onze tempel."

Oemrawsingh beschuldigt het stadsdeelbestuur ervan etnische politiek te bedrijven. "De Afrikaanse kerken in De Kandelaar hadden tonnen schuld, maar het stadsdeel hield hen de hand boven het hoofd. Voor ons hindoestanen hebben de Creolen geen begrip."

Hier zou de hindoetempel komenBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden