Plus

Zuidoost wordt opgeknapt: 'Voorheen kregen deze wijken een 2'

Zuidoost kampt met achterstallig onderhoud: vieze, verwaarloosde straten en woningen. Het stadsdeel maakt een inhaalslag, bleek tijdens een werkbezoek.

Raadsleden en ambtenaren bezoeken Zuidoost. 'Waar het een troep is, voelt dat meteen niet goed,' zegt Bart Vink van D66. Beeld Rink Hof
Raadsleden en ambtenaren bezoeken Zuidoost. 'Waar het een troep is, voelt dat meteen niet goed,' zegt Bart Vink van D66.Beeld Rink Hof

Meer dan 180 luiers werden aangetroffen in de bosschages bij de flat Hoptille. Inmiddels is er rigoureus gesnoeid, hebben strakke tegels struiken vervangen en overal staan fietsnietjes, die goed worden gebruikt ook.

Trappenhuizen zijn vrolijk beschilderd en hangende mannen zijn verdwenen. Hoptille is, op deze zomeravond, een fijne plek om te zijn.

Het achterstallig onderhoud wordt weggewerkt in Zuidoost. En nog belangrijker: grote delen van buurten worden op een andere manier ingericht. Die struiken bij Hoptille zijn daar misschien wel het sprekendste voorbeeld van.

Dat nodigde uit om vanaf de hoger gelegen verdiepingen vuil zomaar uit het raam te kieperen, zeggen de ambtenaren die zich intensief bezighouden met de buurt.

Naar Almere
Het bleek dinsdagavond tijdens een werkbezoek van raadsleden en ambtenaren uit de stad en het stadsdeel aan Zuidoost. Er wordt in de hele stad veel extra geld uitgegeven om te zorgen dat de rommel wordt opgeruimd, maar deze wijken hebben speciale aandacht.

Want, zoals plaatselijk bestuurder Andro Bottse het zegt: dat is echt nodig. De staat van de buurt heeft direct effect op hoe het met de mensen in de buurt gaat. "De straat en de voorzieningen, of het netjes is in de buurt, het draagt allemaal bij."

Hij zegt het tijdens een wandeling van Holen­drecht naar het Arenagebied. Op het oog ziet het er allemaal best prima uit. De stoeptegels liggen recht, er is nauwelijks vuil op straat en aan de huizen wordt gewerkt.

"Er is veel mis in deze buurt. De jeugdcriminaliteitscijfers zijn slecht en er is veel werkloosheid. Het is een doorgangshuis: mensen die het beter gaat, vertrekken naar Almere of Purmerend. Door de buurt op te knappen, en door huizen te bouwen, hopen we deze mensen een perspectief te bieden."

Ratten

Gemeenteraadslid Bart Vink van D66 valt Bottse bij. "Kijk naar de straten waar we doorheen ­lopen. Op die plekken waar het een troep is, waar de straattegels schots en scheef liggen en het onderhoud duidelijk tekortschiet, voelt dat ogenblikkelijk niet goed."

Even verder, in een van de vele hofjes van Holendrecht, wordt duidelijk dat goed onderhoud een slok op een borrel scheelt. "Er wordt beter schoongemaakt, waardoor mensen zelf ook netter omspringen met hun omgeving," zegt een van de ambtenaren.

"Vuil trekt vuil aan. Daarom hebben we vuilnisbakken geplaatst met deksels, zodat vogels er niet bij kunnen."

Vervuiling heeft meteen gevolgen, valt op. Ratten bijvoorbeeld. Zoveel als er nu zijn, zoveel waren er nooit eerder, is de inschatting. "We proberen de bewoners ook bewust te maken van het feit dat zij daar zelf een rol in spelen."

Serge Netten, die er met de langdurig werk­lozen van de Werkbrigade ook actief is, ziet de buurten die inmiddels onder handen zijn genomen opknappen. "Voorheen zou je deze wijken een 2 geven, inmiddels is dat wel gestegen naar een 8."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden