Zuidoost wist van contact Kwakoe en Bouterse

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost wist van de contacten tussen de organisatoren van het Kwakoe Festival en president Desi Bouterse van Suriname over een donatie aan het noodlijdende evenement.

Bezoekers en betrokkenen bij het Kwakoe festival bespraken afgelopen zomer bij het terrein in Amsterdam Zuidoost de financiële problemen. Beeld ANP
Bezoekers en betrokkenen bij het Kwakoe festival bespraken afgelopen zomer bij het terrein in Amsterdam Zuidoost de financiële problemen.Beeld ANP

In antwoord op schriftelijke vragen van het CDA erkent het stadsdeelbestuur dat de schenking begin augustus tijdens een vergadering met de festivalorganisatie op het stadsdeelkantoor is besproken. Het antwoord is opmerkelijk omdat verantwoordelijk portefeuillehouder Muriel Dalgliesh de kwestie vorige maand in een commissievergadering nog afdeed als 'grote onzin'.

Nu wordt erkend dat festivalorganisator Ricardo Verwey tijdens een bespreking met het stadsdeel aankondigde dat er dezelfde middag een telefoontje van Bouterse kon worden verwacht. Het stadsdeel plaatst deze opmerking nu in de context dat in Suriname de president toestemming moet geven voor geldstromen naar het buitenland.

Het telefoontje uit Paramaribo kwam niet. Wel vond de volgende dag een spoedbetaling van 15.000 euro plaats vanaf de privérekening van Verwey op de rekening van het stadsdeel. Het geld werd gebruikt voor de betaling van verkeersregelaars en beveiliging, een voorwaarde van het stadsdeel om het festival doorgang te laten vinden.

Halve ton
Een week na de vergadering in Zuidoost meldde de kabinetschef van president Bouterse in Surinaamse media dat de president een halve ton beschikbaar had gesteld voor Kwakoe. Na verontwaardigde reacties in Nederland en Suriname over de schenking werd dat bericht haastig bijgesteld naar een inspanning van het kabinet om sponsors te vinden voor Kwakoe.

Verwey sprak vervolgens van een schenking van het Surinaamse bedrijfsleven, een uitleg die ook terugkeerde in de beantwoording van de vragen die naar aanleiding van de kwestie in deelraad en gemeenteraad werden gesteld.

Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden