Zuidoost wil de metro ook 's nachts laten rijden

Foto Het Parool

AMSTERDAM - Als het aan het nieuwe bestuur van Zuidoost ligt, is het stadsdeel straks ook 's nachts bereikbaar met de metro.

In het beleidsprogramma voor de komende vier jaar kondigt het bestuur aan snel met GVB te willen praten over een nachtmetro naar Zuidoost, om te beginnen in de weekeinden.

De metro van het Centraal Station naar Zuidoost rijdt nu tot half een in de nacht. Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose noemt de komst van een nachtmetro van vitaal belang voor Zuidoost. Hij wijst daarbij op de ontwikkeling van het Arenagebied als grootschalig uitgaanscentrum, maar ook op het relatief groot aantal inwoners dat in de nachtelijke uren buiten Zuidoost werkzaam is.

''De nachtmetro dient grote en kleine economisch belangen,'' zegt La Rose. ''Als het Arenagebied klaar is, zullen grote stromen mensen heen en weer reizen tussen Zuidoost en de rest van Amsterdam. Maar de metro is ook van groot belang voor de portemonnee van de bewoners die in de nightshift werken. Zij zijn nu aangewezen op bedrijfsvervoer of moeten een auto aanschaffen om naar hun werk te gaan. Dat slokt een groot deel van hun inkomen op.''

De Stadsregio, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, heeft geen kennis van de voorstellen van Zuidoost. Een woordvoerder wijst op het nieuwe programma van eisen zoals dat in februari is aangenomen. Daarin staat onder meer een uitbreiding van het nachtnet. Vanaf 2012 zal ook 's nachts elk half uur een bus vertrekken naar Zuidoost en rijdt de metro een half uur langer.

Meer is onmogelijk, aldus de woordvoerder, vanwege de hoge kosten. Daarover struikelde in 2002 ook al een motie van het CDA in de raad voor de verlenging van de metrodienstregeling tot drie uur
's nachts. Het college wees die af omdat het langer laten doorrijden duurder is door de inzet van toezichthouders, en omdat de bus meestal reizigers dicht bij huis kan afzetten.

Voorstanders van de nachtmetro wijzen op de goede ervaringen in grote steden als Berlijn, Barcelona en Kopenhagen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden