Zuidoost: wie zet Kwakoe op touw?

Het organiseren van het Kwakoefestival in stadsdeel Zuidoost wordt weer een particuliere aangelegenheid. Het stadsdeel heeft belangstellenden uitgenodigd zich vóór 1 december als kandidaat-organisator te melden.

Archieffoto van Kwakoe. © ANP Beeld
Archieffoto van Kwakoe. © ANP

Daarmee doet het stadsdeelbestuur een stap terug. In een poging het kwakkelende afro-Surinaamse zomerfestival nieuw leven in te blazen bemoeide het bestuur zich dit jaar nadrukkelijk met de opzet. Toen het niet lukte de begroting rond te krijgen en het festival niet door kon gaan, leidde dat tot een ernstig conflict tussen het dagelijks bestuur van het stadsdeel en de fractie van de PvdA.

Het stadsdeel houdt vast aan de wens tot professionalisering van het festival, maar valt voor de editie van volgend jaar terug op de oude constructie. Daarbij zal rond 1 februari uit de gegadigden die zich voor de vergunning hebben gemeld om het festival te mogen organiseren, een kandidaat worden gekozen. Als deze kandidaat aan alle voorwaarden heeft voldaan, zoals het opstellen van een deugdelijke begroting en het op touw zetten van een professionele organisatie, kan de vergunning in april worden verleend.

Geen steun van stadsdeel
In een notitie voor de stadsdeelraad schrijft het dagelijks bestuur dat de vergunninghouder volgend jaar niet zoals vroeger op extra financiële of ambtelijke ondersteuning door het stadsdeel hoeft te rekenen. Ook zal het stadsdeel zich niet met de programmering van het festival en met het uitvoeren van alle plannen bemoeien. Wel zal het stadsdeel vooraf het terrein op orde brengen, op kosten van de organisator van het festival.

Het begin jaren zeventig voor het eerst georganiseerde Kwakoefestival is volgend jaar gedurende vijf weekeinden gepland op de Grote Weide van het Bijlmerpark. Nieuw is dat het traditionele voetbaltoernooi naar de velden van het aangrenzende Bijlmersportpark is verplaatst. Hierdoor ontstaat op het festivalterrein meer ruimte voor standhouders en podia.

Kandidaat-organisator van festival moet zich vóór 1 december melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden