Zuidoost vreest een te wit stadhuis

De herschikking van het ambtenarenapparaat mag niet ten koste gaan van het multiculturele karakter van de ambtelijke organisatie in Zuidoost.

In de raadszaal van Zuidoost. Beeld Jean-Pierre Jans
In de raadszaal van Zuidoost.Beeld Jean-Pierre Jans

Dit schrijft de bestuurscommissie van Zuidoost in een brief aan het college met het verzoek bij de herplaatsing van ambtenaren rekening te houden met de culturele diversiteit in het stadsdeel. 'Om de functie van ogen en oren in het gebied optimaal te vervullen, zijn wij van mening dat de ondersteunende ambtelijke organisatie ingericht en ingespeeld moet zijn op de specifieke kenmerken van Zuidoost.'

De ambtelijke organisatie gaat de komende maanden flink op de schop. Als gevolg van de opheffing van de stadsdeelraden worden veel ambtenaren die voorheen voor de stadsdelen werkten, straks ondergebracht in nieuwe gemeentelijke diensten. Deze eenheden worden aangestuurd door de wethouders. Een groot deel van de ambtenaren wordt geplaatst, een klein deel moet solliciteren naar een nieuwe functie.

Zuidoost vreest dat de reshuffle ten koste gaat van de diversiteit van de organisatie, zoals die in de jaren negentig met harde hand is afgedwongen door het toenmalige Zwart Beraad. Dit collectief van zwarte raadsleden en ambtenaren eiste van de zittende macht evenredige vertegenwoordiging op alle niveaus, een stilzwijgende afspraak die tot op de dag van vandaag wordt gehuldigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden