Zuidoost verzweeg steun aan omstreden organisatie Kansrijk

Het dagelijks bestuur van Zuidoost heeft geld dat bestemd was voor de stedelijke vernieuwing in het stadsdeel, gebruikt voor de financiering van Kansrijk, de omstreden ambtelijke organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding.

Een van de activiteiten van Kansrijk in het verleden: fietslessen in Zuidoost. Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
Een van de activiteiten van Kansrijk in het verleden: fietslessen in Zuidoost.Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

Dat gebeurde begin dit jaar nadat de woningcorporaties Rochdale en Ymere hadden laten weten hun financiële steun aan Kansrijk, 125.000 euro in 2014, niet te zullen voortzetten wegens gebrek aan resultaat bij het aanpakken van huurachterstanden door de organisatie.

De bestuurscommissie in Zuidoost is indertijd niet geïnformeerd over de financiële injectie voor Kansrijk. 'Dit had explicieter kenbaar gemaakt kunnen worden,' schrijft het bestuur in een deze week verzonden mea culpa over de afhandeling van het dossier-Kansrijk.

Het bestuur ligt al geruime tijd onder vuur vanwege Kansrijk. De ambtelijke organisatie ontving de afgelopen jaren meer dan een miljoen euro aan subsidie, maar een verantwoording van de besteding ontbrak al jaren, net als enig inzicht in de resultaten van de tientallen projecten.

In het voorjaar beschuldigden initiatiefnemers van particuliere projecten in Zuidoost Kansrijk ervan hun projecten te hebben gekaapt. Geconfronteerd met teruglopende budgetten voor armoedebestrijding zou Kansrijk zoeken naar nieuwe activiteiten. Schriftelijke vragen van de bestuurscommissie en de gemeenteraad leverden weinig openheid van zaken op.

Nog altijd geen inzage bij Kansrijk
Een beroep op de Wet op de openbaarheid van bestuur door deze krant leidde tot nog toe evenmin tot de gevraagde inzage in het reilen en zeilen bij Kansrijk.

In de brief van deze week erkent het bestuur dat fouten zijn gemaakt. Welke fouten blijft onduidelijk. Het bestuur volstaat met de opmerking dat de fouten worden betreurd. Maar: 'Er is geen sprake van laakbare, grote fouten die stevig ingrijpen van het dagelijks bestuur vragen.'

In plaats daarvan spreekt het bestuur van een 'goed moment om vooruit te kijken'. Tot de bestuurscommissie: 'Graag gaan we verder met u in gesprek over hoe we samen kunnen komen tot een zo breed mogelijk gedragen samenhangende aanpak en draagvlak voor beleid.'

Kansrijk zelf maakt daar geen deel meer van uit. De organisatie houdt eind dit jaar op te bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden