Zuidoost slordig met steun

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost loopt grote risico's met Europese subsidies. Van de 15,8 miljoen euro die tussen 2000 en 2006 werd uitgegeven voor meer dan dertig gesubsidieerde projecten, zal mogelijk zeven miljoen euro niet door Brussel worden uitgekeerd.Dit blijkt uit de Eindrapportage risicobeheersing die onderzoeksbureau Erac in opdracht van het stadsdeel heeft gemaakt. Zuidoost wilde weten welke risico's verbonden waren aan de projecten die worden uitgevoerd onder de naam Doelstellingen2. Als projecten niet voldoen aan de Europese criteria, bestaat de kans dat Brussel de subsidie niet of slechts gedeeltelijk uitkeert.

Het totaalbedrag aan investeringen in Doelstellingen2 in Zuidoost bedroeg ruim vijftig miljoen euro. Voor een derde van dat bedrag werd een beroep gedaan op Europese subsidies. Van de zeven miljoen euro die in Zuidoost in het geding is, wordt 5,5 miljoen euro een mogelijk risico geacht en anderhalf miljoen euro een risico.

Ook de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer, Zeeburg en Centrum deden mee aan het Doelstellingen2-programma. Zij ontvingen gezamenlijk 21 miljoen euro.

De onderzoekers stellen dat Zuidoost onnodig veel risico loopt. 'Veel van de gevonden risico's waren vermijdbaar en het gevolg van onzorgvuldigheid of mogelijk onderschatting van algemeen geldende regelgeving en specifieke verantwoordingseisen.' En: 'Als het gaat om potentiële risico's, is voor het stadsdeel financieel een wereld te winnen.'

De grootste risico's in Zuidoost worden gelopen met het bedrijfsverzamelgebouw CEC (1,8 miljoen), het Ondernemershuis (één miljoen euro), het project Schoon, heel en veilig (0,7 miljoen) en de Digitale trapvelden (0,5 miljoen).

De raadscommissie Werk en Diversiteit vergadert dinsdag over het rapport.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden