Zuidoost richt zich op middenklasse

AMSTERDAM - Het beleid van de nieuwe coalitie in Zuidoost van PvdA, VVD en GroenLinks zal de komende vier jaar vooral gericht zijn op het vasthouden van de middenklasse.

Ook komt er een 'zware sociale agenda', die moet zorgen dat de groepen aan de onderkant aansluiting vinden bij de middenklasse.

''Zuidoost moet geen doorloophuis meer zijn,'' zei fractievoorzitter Marcel La Rose van de PvdA gisteren tijdens een presentatie van de nieuwe coalitie. ''We gaan de middenklasse verleiden hier te blijven.''

In financieel opzicht gaat Zuidoost zeer moeilijke jaren tegemoet, voorspelde VVD-onderhandelaar Emile Jaensch, vrijwel zeker ook in het nieuwe bestuur verantwoordelijk voor de financiën. ''Waar andere stadsdelen inkomsten uit betaald parkeren hebben om de ergste klappen op te vangen, zullen wij heel zware keuzes moeten maken. Vooral het eerste jaar zal turbulent zijn.'' Het nieuwe bestuur wil later deze maand een lijst met bezuinigingsvoorstellen presenteren als onderdeel van het bestuursakkoord voor de komende vier jaar.

Over de personele invulling van het bestuur worden nog geen mededelingen gedaan. Met La Rose als stadsdeelvoorzitter en Jaensch als financiële man zijn er nog twee stoelen te vullen. GroenLinks schoof eerder Urwin Vyent naar voren als kandidaat-bestuurder. La Rose liet gisteren weten per se een vrouw in het bestuur te willen zien. Als GroenLinks vasthoudt aan Vyent, zou dat kunnen betekenen dat Muriel Dalgliesh namens de PvdA zitting neemt in het bestuur in plaats van Jude Kehla. Ook de naam van Augustina Osei wordt genoemd.

De PvdA ging gisteren ook in op de voorkeur voor GroenLinks boven D66-OZO, de grote winnaar van de verkiezingen. La Rose omschreef D66-OZO als een partij met een sterk activistisch karakter. Hij zei te twijfelen aan het vermogen van de lijstcombinatie de omslag te maken naar een bestuurspartij. Het had La Rose bovendien verwonderd dat D66-OZO, dat tijdens de campagne munt had geslagen uit het verzet tegen de plannen voor woningbouw bij de Gaasperplas, tijdens de formatieronde geen breekpunt had gemaakt van deze plannen.

De vragen die D66-OZO-deelraadslid Wim Mos vanuit de zaal afvuurde, is mogelijk een voorproefje van de toon die D66-OZO in de oppositie zal willen aanslaan. Fractievoorzitter Mart van de Wiel sprak van een dolksteek in de rug. ''Als ik dit op mijn werk in Almere vertel, snapt niemand er wat van. Deze gang van zaken bevestigt het beeld van Zuidoost als bananenrepubliek.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden