Zuidoost mekka voor criminele Nigerianen

Bij 419-fraude, genoemd naar het artikel in de Nigeriaanse wet dat deze fraude strafbaar stelt, worden vaak hoogopgeleiden in mailtjes opgeroepen voorschotten te betalen om een veel grotere beloning in de wacht te slepen. Naar die beloning kunnen ze fluiten. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Bij 419-fraude, genoemd naar het artikel in de Nigeriaanse wet dat deze fraude strafbaar stelt, worden vaak hoogopgeleiden in mailtjes opgeroepen voorschotten te betalen om een veel grotere beloning in de wacht te slepen. Naar die beloning kunnen ze fluiten. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost is 'het 419-fraudehart' van Europa en mogelijk de wereld. Bij 419-fraude, genoemd naar het artikel in de Nigeriaanse wet dat deze fraude strafbaar stelt, worden vaak hoogopgeleiden in mailtjes opgeroepen voorschotten te betalen om een veel grotere beloning in de wacht te slepen. Naar die beloning kunnen ze fluiten.

Bijna alle jonge mannen uit de Nigeriaanse gemeenschap in Zuidoost houden zich volgens onderzoekers van de Politieacademie met 419- fraude bezig.

De opbrengsten worden volgens het rapport Gouden Bergen van de academie, dat gisteren verscheen, vermoedelijk geïnvesteerd in andere vormen van criminaliteit, zoals mensensmokkel en drugshandel.

Ook worden de opbrengsten gebruikt om de voor 419-fraude benodigde valse documenten, identiteitsfraude en handlangers van te betalen. De fraudeurs noemen hun gedrag vaak een vorm van genoegdoening voor alles wat de blanke kolonisten eerder van Nigeria hebben gestolen.

Amsterdam populair
Amsterdam is populair vanwege de goede financiële infrastructuur en de nabijheid van Schiphol en Engeland, waarmee Nigerianen een historische band hebben. Daarnaast is in Zuidoost een Engelssprekend netwerk ontstaan. 'De kerk speelt een belangrijke rol binnen het sociale leven en een dubieuze rol bij de 419-fraude. Zij deelt in elk geval mee in de winst en dit lijkt zeker niet in alle gevallen onbewust te gebeuren,' staat in het rapport.

Doordat veel slachtoffers uit schaamte en angst geen aangifte doen, zijn er geen betrouwbare gegevens over de werkelijke omvang en schade van de 419-fraude. Naar schatting gaat over ten minste vele tientallen miljoenen euro's.

Dat Zuidoost als uitvalsbasis dient, heeft volgens de onderzoekers ook te maken met de indruk die Nigerianen hebben dat justitie en politie in Amsterdam 'soft' optreden.

De activiteiten van deze bendes hebben de laatste decennia een sterke toename te zien gegeven, signaleert het rapport. 'Het heeft daarbij de schijn dat ze redelijk ongemoeid worden gelaten. Ook al omdat het de betrokken opsporingsinstanties ontbreekt aan structurele kennis over deze Nigeriaanse criminele netwerken.' Onderzoekster Yvette Schoenmakers pleit voor een strengere controle van de vele 'moneytransferkantoortjes' in vooral Zuidoost.

Moeilijk te controleren
''De criminele geldstromen via deze kantoortjes zijn minder goed te controleren dan via het gebruikelijk bancaire systeem.'' Daarnaast zou de politie de gegevens van het Apolloteam, dat 419-fraude bestreed, moeten actualiseren. ''Met het aflopen van het project Apollo is ook een einde gekomen aan het actueel houden van de data.'' De politie zou volgens Schoenmakers moeten investeren in informanten binnen de Nigeriaanse gemeenschap.

Uit onderzoek uit 2006 blijkt dat de fraudeurs zich vooral richten op mensen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada en Australië. Bij 419-fraude draait het om het winnen van vertrouwen.

Zo kan het voorkomen dat de oplichter in een e-mail schrijft dat hij in Nigeria een erfenis heeft ontvangen waar hij pas aan kan komen als in dat corrupte land eerst een aanbetaling wordt gedaan. Kan de ontvanger helpen? De hoogopgeleide gedupeerden, zoals artsen, advocaten, ingenieurs en architecten, zouden een gemakkelijk slachtoffer zijn omdat ze meer dan laagopgeleiden op hun eigen oordeel vertrouwen. Vaak betalen ze grote bedragen.

'Deze bevindingen staan in contrast met de heersende overtuiging dat slachtoffers erg dom moeten zijn om hierin te trappen.' Volgens het rapport zijn er zelfs mensen die verscheidene keren zijn opgelicht. Binnen 419-netwerken zouden sukkellijsten (suckerlists) circuleren met namen, e-mailadressen en telefoonnummers van slachtoffers. 'Collega-oplichters kunnen tegen betaling hun geluk nogmaals beproeven.' (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden