Zuidoost krijgt nieuw innovatiedistrict: Cumulus Park

Vlak naast station Bijlmer Arena is het startsein gegeven voor een nieuw innovatiedistrict: Cumulus Park. Een plek waar verschillende instanties gaan samenwerken aan oplossingen voor grootstedelijke en maatschappelijke vraagstukken en onderzoek gaan doen naar nieuwe technologieën.

Burgemeester Femke Halsema, Ralph Hamers (CEO ING Group), Geleyn Meijer (Rector HvA) en Edo de Jaeger (voorzitter College van Bestuur ROCvA) geven het officiële startsein voor Cumulus Park. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema, Ralph Hamers (CEO ING Group), Geleyn Meijer (Rector HvA) en Edo de Jaeger (voorzitter College van Bestuur ROCvA) geven het officiële startsein voor Cumulus Park.Beeld ANP

Hoe zorgen we ervoor dat de stad van de toekomst leefbaar blijft en dat mensen er ‘veilig en gelukkig’ blijven wonen? En hoe kan de identiteit van Amsterdammers beschermd worden in een digitale wereld? Zomaar wat voorbeelden van vraagstukken die in Cumulus Park, het nieuwe innovatiedistrict in Zuidoost, moeten worden beantwoord.

Door verschillende disciplines, sectoren en achtergronden aan elkaar te verbinden willen de initiatiefnemers − de gemeente, ING, het ROC en de Hogeschool van Amsterdam − projecten ontwikkelen die ‘vanuit een enkele organisatie niet gerealiseerd hadden kunnen worden’. Daarbij gaat het, naast het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld digitale identiteit en urbanisatie, ook om onderzoek naar nieuwe technologieën en hoe we daarvan kunnen leren.

Meerdere partijen, zowel kleine als grote bedrijven en organisaties, werken momenteel aan proefprojecten. Vanaf 2020 worden nieuwe projecten gestart en vinden er wekelijks evenementen plaats om inspiratie en kennis op te doen. Ook zullen tien promovendi hun onderzoek in Cumulus Park doen en wordt er een minor opgezet in samenwerking met universiteiten.

Cumulus Park is niet het eerste innovatiedistrict in Zuidoost. Aan de andere kant van het station wordt in en rondom de Johan Cruijff Arena volop gewerkt met nieuwe, zogeheten slimme technologieën. Zo worden bijvoorbeeld met wifi-sensoren bezoekersstromen gemeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden