Zuidoost krijgt mbo-opleiding duurzaamheid

Zuidoost krijgt een mbo-opleiding rond duurzaamheid. In hun eigen buurt kunnen jongeren daar elektrotechniek leren aan de hand van het installeren van zonnepanelen.

In hun eigen buurt kunnen jongeren in Zuidoost straks elektrotechniek leren aan de hand van het installeren van zonnepanelen. Beeld anp
In hun eigen buurt kunnen jongeren in Zuidoost straks elektrotechniek leren aan de hand van het installeren van zonnepanelen.Beeld anp

Het ROC van Amsterdam begint volgend jaar in Zuidoost met 25 mbo’ers, maar het is de bedoeling dat de opleiding snel uitbreidt naar honderd opleidingsplaatsen. De nieuwe opleiding moet de vakmensen voortbrengen die nodig zijn voor de overgang op duurzame energie, zoals het installeren van zonnepanelen, maar ook van een warmtepomp of een kookplaat op inductie.

Op MBO College Zuidoost zijn nu alleen mbo-opleidingen rond economie, ict en beveiliging. Met de nieuwe opleiding willen het stadsdeel en het ROC jongeren dichtbij huis nieuwe mogelijkheden bieden rond techniek. Niet voor niets wordt gedacht aan een les­locatie in winkelcentrum Amsterdamse Poort, al is dat nog niet zeker.

Afstand

Het stadsdeel en het ROC richten zich ook nadrukkelijk tot jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu moeten jongeren voor elektrotechniek of installatietechniek naar Westpoort en de ervaring leert dat dit voor deze doelgroep een brug te ver is. “Daar gaan ze gewoon niet heen,” zegt Dieuwertje Westerbaan van het ROC van Amsterdam.

En dat is zonde, want installatiebedrijven zitten te springen om nieuw personeel. Uit het tweejaarlijkse onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt worden de kansen voor de mbo-richtingen techniek en installatie goed tot zeer goed genoemd.

Het ROC van Amsterdam merkt dat ook op MBO College Westpoort. “Daar worden jongeren al voor hun examen bijna gescout door bedrijven. En dan verdienen ze soms meer dan hun docent.”

Het ROC en het stadsdeel mikken niet alleen op jongeren, maar ook op mensen zonder werk die bijscholing nodig hebben of omgeschoold willen worden. Behalve als installateur zijn ze na de opleiding bijvoorbeeld ook geschikt als huismeester voor een woningcorporatie.

“We willen duurzaamheid een plek geven in ons onderwijs,” zegt Westerbaan. “Als je het mbo niet meeneemt gaan we het gewoon niet redden met de energietransitie. Het gaat om zo’n groot deel van de arbeidsmarkt.”

De komst van de nieuwe opleiding is dinsdagmiddag bekend gemaakt op een symposium in Zuidoost rond ‘sociale duurzaamheid’. Het stadsdeel bedoelt daarmee dat de overgang op duurzame energie ook ten goede moet komen aan de gemeenschap zelf. Daarbij denkt stadsdeelbestuurder Dirk de Jager uitdrukkelijk ook aan de vele banen die daarmee gemoeid zijn. Ook mag verduurzaming niet op een hogere energierekening uitdraaien.

Stichting

Verder is een stichting opgezet die ervoor moet zorgen dat bewoners van Zuidoost en lokale bedrijven alle ruimte krijgen om hun eigen stadsdeel te verduurzamen. Daarmee wil De Jager ruimte geven aan nieuwe initiatieven, zoals het plan in Gaasperdam om groengas op te wekken uit gft-afval en ontlasting.

De stichting moet bewoners ontzorgen en adviseren bij de overgang op duurzame energie. “Daarvoor willen we niet een of ander duur consultantsbureau, maar de mensen zelf de kans geven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden