Zuidoost krijgt hulp bij zoektocht naar opvolger Emile Jaensch

Amy Koopmanschap gaat de bestuurscommissie in Zuidoost helpen bij het zoeken van een geschikte opvolger voor Emile Jaensch. De waarnemend burgemeester van Velsen wordt daarbij geholpen door Guus Borger, emiritus hoogleraar historische geografie.

Door Patrick Meershoek
Emile Jaensch. Beeld Marc Driessen www.marcdriessen.com
Emile Jaensch.Beeld Marc Driessen www.marcdriessen.com

De bestuurswissel is nodig door de recente benoeming van VVD'er Jaensch tot burgemeester van Oegstgeest. Koopmanschap en Borger staan voor een zware taak, want er moet zowel een nieuwe bestuurder worden gevonden als een betrouwbare meerderheid voor de coalitie.

PvdA, GroenLinks en VVD bezetten samen nog maar vijf van de dertien zetels. D66 heeft twee zetels in de aanbieding, de andere zes zijn in handen van eenmansfracties. Hoewel de bestuurscommissie formeel in eendracht opereert, was de commissie in Zuidoost de afgelopen jaren vaak verdeeld in twee kampen.

Knetterende ruzie
Ook dat probleem zal moeten worden aangepakt door de twee verkenners. Koopmanschap kan daarbij leunen op de deskundigheid van Borger, een specialist in het oplossen van ingewikkelde kwesties. Enkele jaren geleden werd hij nog ingevlogen om een knetterende ruzie rond de komst van een nieuwe gebedstempel tot bedaren te brengen.

Koopmanschap en Borger moeten binnen enkele weken een advies geven. De bestuurscommissie streeft ernaar op 8 maart de nieuwe bestuurder te installeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden