Zuidoost keert zich tegen bezuinigingsopdracht stad

De politiek in Zuidoost worstelt met nieuwe bezuinigingen en gooit de kont tegen de krib.

Patrick Meershoek
Bestuurscommissieleden van Onafhankelijk Zuidoost, Fractie Leeuwin en D66 (vlnr) overleggen tijdens een schorsing. Beeld Maarten Brante
Bestuurscommissieleden van Onafhankelijk Zuidoost, Fractie Leeuwin en D66 (vlnr) overleggen tijdens een schorsing.Beeld Maarten Brante

"Een aanslag op Zuidoost," aldus de ChristenUnie. "We kunnen dit niet accepteren," brieste de Fractie Leeuwin. De PvdA: "Echt heel slecht wat hier gebeurt." D66: "Het hele proces is verschrikkelijk." Onafhankelijk Zuidoost: "Ik ga deze keuze niet maken."

In een zeldzaam moment van eensgezindheid sprak de bestuurscommissie in Zuidoost dinsdagavond haar diepe verontwaardiging uit over een nieuwe bezuinigingsopdracht van de gemeente aan de stadsdelen. Veertien miljoen moeten de zes stadsdelen ophoesten. Zuidoost moet 1,3 miljoen euro inleveren.

Veertien miljoen is een peulenschil op een gemeentelijke begroting van 6,5 miljard euro, maar voor de uitgeklede stadsdeelbesturen is het veel geld. Zuidoost bijvoorbeeld heeft nog maar zeggenschap over ruim twintig miljoen euro per jaar.

Minimale middelen
Ter vergelijking: bij de start van de bestuurscommissies vroeg Zuidoost nog een bedrag van twintig miljoen aan de gemeente voor alle extra wensen en plannen. Twee jaar later is het besef neergedaald dat het bestuur zijn taken met minimale middelen moet uitvoeren.

Het stadsdeel moest vorig jaar ook nog eens vijf miljoen euro aan structurele bezuinigingen doorvoeren.

Dat geld werd toen met veel pijn en moeite gevonden binnen de organisatie en de uitvoering, maar daarmee was het overtollig vet verdwenen.

Rigoureuze maatregelen
Een ambtelijke zoektocht naar 1,3 miljoen euro leverde na het reces een voorstel op om rigoureuze maatregelen te nemen. Of de activiteiten op de brede school schrappen, óf drie van de vijf buurthuizen sluiten, óf stoppen met het opbouwwerk.

De keuze voor juist deze drie activiteiten die in Zuidoost - maar ook daarbuiten - zeer waardevol worden gevonden, doet vermoeden dat er sprake is van een strategische zet om de gemeente onder druk te zetten. Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh kon daar gisteren geen uitsluitsel over geven: zij was nog op vakantie.

Alternatieven
Het algemeen bestuur gooide in elk geval de kont tegen de krib. Verschillende fracties lieten weten niet mee te willen werken aan de bezuinigingsopdracht. Afgesproken werd volgende week verder te praten, ook over mogelijke alternatieven voor de voorgestelde bezuinigingen.

Kleine kanttekening bij alle verontwaardiging: de bezuiniging is het resultaat van een gebrekkige afschrijving van gemeentelijk vastgoed door enkele stadsdelen.

Er zijn geen details vrijgegeven, maar duidelijk is wel dat Zuidoost met zijn wijze van ­afwaarderen van oude parkeergarages een groot aandeel heeft in de financiële tegenvaller.

Betalen voor fouten elders
Andere stadsdelen droegen hun vastgoed vorig jaar wel in boekhoudkundig ordentelijke staat over aan de gemeente, en daar is de onvrede momenteel groot dat zij nu moeten meebetalen voor de fouten die elders in de stad zijn gemaakt.

Dus dat is de stand van zaken: de ene helft van de bestuurscommissies is boos op de andere helft en alle bestuurscommissies zijn boos op de gemeente vanwege de pijnlijke maatregelen die ze moeten nemen. En dan moet het debat over het rapport van de commissie-Brenninkmeijer over het functioneren van het nieuw bestuurlijk stelsel nog beginnen.

Zie ook: Bezuinigingen stadsdelen komen hard aan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden