Zuidoost grijpt in: actie tegen kamerverhuur Kleiburg

Het bestuur van Zuidoost gaat actie ondernemen tegen de massale verhuur van kamers in de klusflat Kleiburg. Eigenaren die bij het stadsdeel aankloppen voor een vergunning, hoeven niet zonder meer te rekenen op medewerking.

Patrick Meershoek
null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Volgens het stadsdeelbestuur staat het splitsen en verhuren van kamers op gespannen voet met de uitgangspunten van Kleiburg.

De bedoeling van het project was de flat te behouden voor Zuidoost en samen met de bewoners de leefbaarheid en woonkwaliteit in het gebied te verbeteren. "Massale verhuur draagt daar niet aan bij," zegt de stadsdeelsecretaris in een toelichting.

Bij het stadsdeel zijn in de afgelopen maanden meer dan zestig aanvragen binnengekomen van eigenaren die hun woning in de klusflat hebben opgedeeld in kamers voor de verhuur.

Het stadsdeelbestuur verwacht dat het bestemmingsplan aanknopingspunten bevat om die ongewenste ontwikkeling tegen te gaan.

Op grond van de huisvestingswet kan een vergunning formeel niet worden geweigerd, maar het bestemmingsplan voor Kleiburg maakt het mogelijk de plannen die met de aanvraag worden ingediend te toetsen op hun bijdrage aan de leefkwaliteit. Ook over de samenstelling van de huishoudens wordt in het bestemmingsplan een en ander gezegd.

Massale kamerverhuur
Of deze constructie ook stand zal houden voor de rechter, is op voorhand niet te zeggen. Het stadsdeel heeft de steun van wethouder Laurens Ivens, die laat weten de afgelopen tijd veel klachten te hebben ontvangen over de gang van zaken in de beroemde klusflat.

Ivens: "Het stadsdeel zal bij de rechter mogelijk moeten uitleggen waarom vergunningen nu wel worden geweigerd en vroeger niet, maar ik denk dat Zuidoost een goed verhaal heeft. Het zal weinig moeite kosten duidelijk te maken dat de massale kamerverhuur leidt tot prijsopdrijving, overlast en andere ongewenste ontwikkelingen."

De recente stroom aanvragen is een rechtstreeks gevolg van de controles die de gemeente de afgelopen maanden heeft uitgevoerd in Kleiburg. Hoewel de eindresultaten nog niet bekend zijn gemaakt, is duidelijk dat op veel adressen illegale verhuur is vastgesteld, of woningen die zonder vergunning zijn gesplitst.

Schrijnende gevallen
Daarbij kwamen de inspecteurs soms schrijnende gevallen tegen, zoals een driekamerflat met zes huurders uit Oost-Europa. De vrouwen betaalden de eigenaar ieder 350 euro per maand voor het gebruik van een gedeelde slaapkamer en sanitaire voorzieningen.

Een maandelijkse huuropbrengst van 2000 euro is geen uitzondering voor de woningen die vier jaar geleden voor 1000 euro per vierkante meter werden verkocht.

Kleiburgbewoner Jeroen Wester, die eerder dit jaar op persoonlijke titel de gemeenteraad om hulp vroeg, rea­geert opgetogen op het nieuws.

"Het is super dat het stadsdeel eindelijk ingrijpt, want de situatie dreigt uit de hand te lopen. Toen wij kochten, werd ons voorgehouden dat 20 procent van de woningen naar verhuur zouden gaan, maar dat percentage ligt naar schatting inmiddels misschien zelfs rond de 50."

Wester geeft aan dat verhuur niet per definitie slecht is. "Er zijn ook verhuurders die alles netjes volgens de regels doen en zich betrokken tonen bij het wel en wee in de flat. Maar een te groot aandeel verhuur gaat ten koste van het sociaal verband, zeker als het bewoners zijn die een half jaar of een jaar blijven en dan weer verder trekken."

Lees ook de column van Patrick Meershoek: Ook veel kopers van klusflat Kleiburg zien het goud blinken

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden