'Zuidoost-Europa moet snel onderhandelingen beginnen met EU'

De Europese Unie moet uiterlijk in 2014 onderhandelingen over toetreding beginnen met alle landen van Zuidoost-Europa waarmee nu nog niet wordt onderhandeld. Dat zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt woensdag in Zagreb, zo meldde de Kroatische televisie (HRT). Als dat niet gebeurt, dreigen volgens hem in het gebied opnieuw sociale en politieke spanningen te ontstaan zoals in het recente verleden.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt Beeld epa
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl BildtBeeld epa

Bildt sprak op een conferentie over uitbreiding van de Europese Unie. De Zweed speelt al 20 jaar een bemiddelende rol bij conflicten in voormalig Joegoslavië.

Van de landen van de westelijke Balkan zal Kroatië deze zomer tot de EU toetreden. Met Montenegro is het onderhandelingsproces over toetreding in 2011 voorwaardelijk begonnen. Macedonië is al sinds 2005 kandidaat-lid maar de start van de onderhandelingen over toetreding wordt met name tegengehouden door Griekenland. Dat land heeft problemen met de naam Macedonië omdat het er een claim in ziet op zijn noordelijke provincie met dezelfde naam.

Bosnië staat nog steeds onder curatele van de internationale gemeenschap en komt alleen al daarom niet verder richting EU. Servië heeft in 2012 de status van kandidaat-lid gekregen. Het land voert al geruime tijd moeizame onderhandelingen met zijn voormalige provincie Kosovo over normalisatie van de betrekkingen zoals de EU eist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden