Zuiderkerkprijs naar Stadstuin Overtoom in Nieuw-West

De jury van de Zuiderkerkprijs heeft vanavond  de architecten, bouwers en makelaars van het bouwproject 'Stadstuin Overtoom, Windtuin, Lichttuin' in Nieuw-West tot winnaar uitgeroepen.

Stadstuin Overtoom, Windtuin, Lichttuin' Beeld Zuiderkerkprijs
Stadstuin Overtoom, Windtuin, Lichttuin'Beeld Zuiderkerkprijs

De jury honoreerde het complex vanwege de manier waarop ontwikkelaars en bouwers 352 verouderde huurwoningen hebben vervangen door zes ultramoderne bouwblokken met 480 klimaatneutrale woningen. De grote winst van het gebouw zit volgens de jury niet alleen in de vele duurzame oplossingen, van waterbesparend sanitair tot waterbuffering in de hoven en milieuvriendelijke bouwmethodes.

De jury prees ook de manier waarop ontwikkelingscombinatie Co GreenForm architecten, Eigen haard, om waren gegaan met sloop-nieuwbouw. Ook het strakke ontwerp met de opvallende witte balkons werden genoemd. De vraag of sloop niet kon worden voorkomen beantwoordt de jury niet. De prijzen zijn niet gering een tweekamer-appartement van 45 vierkante meter, een van de kleine woningen in het complex, kost 131.000 euro.

Buiten de ring
De aandacht van de jury reikte dit jaar nadrukkelijk tot buiten de ring. Behalve de winnaars werden voor de prijs genomineerd de Flat Kleiburg en het project Klussen op de Klarenstraat. Kleiburg is de al veel beschreven oude honingraatflat met appartementen die voor zestigduizend euro casco worden verkocht aan klussers. Het complex werd drie jaar geleden voor 1 euro verkocht aan ontwikkelaars.

De Klussen op de (U.J.) Klarenstraat betreft een herontwikkeling van de flat van de productieve Nederlandse wederopbouwarchitect Ernest Groosman (1917-1999). CanschagenArchitectenen, ontwikkelaar Urbanerdam, en woningcorporatie De Alliantie bieden kopers een aandeel te nemen in de transformatie. Het waren portiek-flatwoningen, de bouwers hebben er moderne koopwoningen van gemaakt met een strakke gevel, lichte entrees, zwevende vloeren en zo meer. Klussers kunnen er nog een eigen tintje geven. De spelregels staan op internet. 120 vierkante meter woonruimte met balkon voor nog geen tachtigduizend euro lijkt niet duur.

Betekenis voor de stad
De Zuiderkerkprijs wordt uitgereikt aan bouwprojecten die aandacht trekken vanwege stedenbouwkundige kwaliteit, de betekenis voor de stad, en de architectuur. De prijs waardeert ook projecten met een bijzondere kwaliteits-prijsverhouding en milieuprestaties.

De Geurt Brinkgreve Bokaal, tegelijk uitgereikt met de Zuiderkerkprijs, ging dit jaar naar de herontwikkelaars van de Hallen in Oud-West, het gebouw van de oude tramremise. Jarenlang dreigde sloop van de gebouwen. Architect André van Stigt van bureau J. van Stigt wees steeds op de mogelijkheden om het complex te behouden, en heeft de herbestemming en restauratie uiteindelijk zelf ter hand genomen. De Hallen is inmiddels de aanjager van culturele en toeristische belangstelling in de buurt.

De jury bekroonde de (her)bouwcombinatie -met Stichting Trom - ook omdat zij het aandurfden zo'n groot projectvan 16.000 vierkante meter in het midden van de economische crisis aan te pakken. Jarenlang domineerden anderen, onder wie Harry de Winter - in de media met plannen voor De Hallen, maar Van Stigt liet zich nauwelijks horen en zette uiteindelijk door.

Genomineerd werden verder de Ledenlokalen in Artis, gemaakt door Sprenger von der Lippe, Rappange & Partners en Studio Linse, en het Volkshotel, het oude krantengebouw van de Volkskrant dat door Studio Steenbrugge werd herontwikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden