Zuidasplan nog geen gelopen race: PvdA twijfelt

Het politieke draagvlak voor de bouwplannen op de Zuidas vertoont een barstje. Voor de Amsterdamse PvdA is het nog geen gelopen race.

Bas Soetenhorst
Impressie van het Gustav Mahlerplein met een ondertunnelde Zuidas. Beeld Projectorganisatie Zuidasdok
Impressie van het Gustav Mahlerplein met een ondertunnelde Zuidas.Beeld Projectorganisatie Zuidasdok

'De lessen van de Noord/Zuidlijn, zoals het creëren van tegenspraak en het motto 'bezint eer ge begint', moeten goed worden toegepast,' zegt Brahim Abid, voor de PvdA woordvoerder Ruimtelijke Ordening en duoraadslid. 'De argumenten ten faveure van het dokmodel, het ondergronds brengen van de snelweg, zijn deels achterhaald. Destijds ging het om tienduizenden woningen en het repareren van stedelijk weefsel. De vraag is wat daarvan terechtkomt nu het spoor bovengronds blijft.'

Het is voor het eerst dat een grote partij twijfelt over het Zuidasproject, dat tot nu toe vrijwel unanieme steun had in de gemeenteraad. Abid aarzelt over de noodzaak van verbreding van de snelweg door de Zuidas, een argument ten faveure van tunnels. 'De zogenoemde A11 (een alternatieve ringweg via de A9 en A5) is misschien geen slecht idee.' Abid benadrukt dat hij nog met de fractie moet praten over een definitief standpunt.

Geluidswallen van tien meter hoog
De Delftse emeritus hoogleraar Hennes de Ridder zei gisteren dat het project financieel uit de hand gaat lopen. Eerder keerde oud-PvdA-wethouder Duco Stadig zich tegen het project. In mei buigt een PvdA-commissie zich over Stadigs bezwaren.

Coalitiefracties D66 en VVD houden onverkort vast aan het tunnelplan. Ook GroenLinks, waar ex-wethouder Maarten van Poelgeest geldt als geestelijk vader van het project, ziet er nog steeds 'goede redenen' voor, zoals de noodzaak station Zuid uit te breiden. 'Het alternatief voor een tunnel bestaat uit geluidswallen van wel tien meter hoog,' zegt raadslid Jorrit Nuijens. Wel verlangt hij bevestiging van de noodzaak de A10 te verbreden. 'Dat moet wel worden uitgezocht.'

Collegepartij SP beraadt zich nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden