Zuidasfirma moet puinruimen bij vuilverbrander AEB

Afval in de straten van Amsterdam.Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

De gemeente heeft adviesbureau ­Alvarez & Marsal aangetrokken om vuilverbrander AEB te her­structureren.

Vanaf deze week zijn specialisten van de op de Zuidas gevestigde firma aan de slag gegaan bij afvalenergiebedrijf AEB. Alvarez & Marsal is een internationale zakelijke dienstverlener die gespecialiseerd is in crisismanagement van bedrijven en instellingen. Het geeft aan hoe groot de problemen zijn bij de vuilverbranding.

Alvarez & Marsal werd in 2009 ­bekend als begeleider van het faillissement van zakenbank Lehman ­Brothers, wereldwijd het grootste bankroet uit de recente geschiedenis. In Nederland leverde het interim-managers bij noodlijdende bedrijven als Intertoys en Imtech.

Verbolgen

Begin deze week kondigde de gemeente Amsterdam, die 100 procent van de aandelen AEB in handen heeft, samen met de banken een steunpakket aan van 22 miljoen euro. Als voorwaarde moet AEB twee nieuwe leden toelaten tot de raad van commissarissen en komt er een chief restructuring officer, een soort puinruimer die de leiding krijgt bij het reorganiseren van het bedrijf.

Binnen het stadhuis is er veel verbolgenheid over de gebrekkige organisatie binnen AEB. Volgens ingewijden heeft het bedrijf weinig zicht op de contracten die zijn afgesloten en de zekerheden die zijn toegezegd aan de banken. 

In juni sloot de nieuwe ceo Paul Dirix vier van de zes verbrandingslijnen vanwege noodzakelijke reparaties, waardoor 70 procent van de verbrandingscapaciteit wegviel. Hierdoor kan AEB veel minder vuilnis verwerken en loopt het bedrijf inkomsten mis, waardoor het acuut in de financiële problemen is geraakt.

70%

Vanwege reparaties zijn vier van de zes verbrandings­lijnen van AEB gesloten. Daarmee viel 70 procent van de capaciteit weg. 

Het doven van de ovens, waaronder de nieuwste hoogrendementsketel, zorgt er ook voor dat AEB veel minder elektriciteit kan opwekken. Daardoor ontstaan contractuele problemen met de afnemers. Voor de stadsverwarming van 35.000 huishoudens moet eveneens een oplossing komen, die maakt gebruik van de hitte van AEB. Mogelijk zijn dieselgeneratoren nodig om de continuïteit van de stadsverwarming te kunnen garanderen.

Gecontroleerd faillissement

De deskundigen van Alvarez & Marsal moeten het management van AEB duidelijkheid geven. Daarnaast zullen deze herstructureringsspecialisten adviezen geven over de toekomst van AEB. De gemeente is het zat dat er om de paar jaar miljoenenverliezen gemeld worden en wil een definitieve oplossing. Een gecontroleerd faillissement en een verkoop van de gezonde bedrijfsonderdelen liggen hierbij nadrukkelijk op tafel.

Bij het bedrijf werken 400 medewerkers, en via Milieuwerk hebben ook veel Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek gevonden in het Recycle Service Centrum van AEB.

Vuil slib geloosd

Door de situatie bij het AEB worden ook de problemen voor de belendende rioolwaterzuivering steeds groter. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan nergens heen met vervuild slib uit de zuiveringsinstallaties. De situatie is ‘nijpend en acuut’, aldus een woordvoerder. Andere verbrandings­opties elders in Nederland zijn er nauwelijks. Dit jaar zijn al driemaal tienduizenden kilo’s vervuild slib in het water van het Noordzeekanaal terechtgekomen. Het waterschap bevestigt berichtgeving hierover in NRC en betreurt de lozing. “Het is ongelooflijk onwenselijk, maar het is een situatie van overmacht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden