Plus

Zuidas rukt op in de wijk: luxe woontoren in Buitenveldert

De Zuidas breidt uit naar hartje Buitenveldert. In de jarenzestigwijk komt een wooncomplx met 250 op Amerikaanse leest geschoeide appartementen, deels in een 75 meter hoge woontoren.

Herman Stil
Impressie van de nieuwe woontoren op hoek Van Nijenrodeweg en Buitenveldertselaan Beeld  Kroonenberg Groep
Impressie van de nieuwe woontoren op hoek Van Nijenrodeweg en BuitenveldertselaanBeeld Kroonenberg Groep

Het complex - laagbouw aan de Buitenveldertselaan, hoogbouw aan de Van Nijenrodeweg - komt pal naast winkelstrip Rooswijk. De hoogste toren steekt ver boven de jarenzestigtorens aan de Van Nijenrodeweg uit.

Ontwikkelaar Kroonenberg Groep, die het gebouw voor eigen bezit laat bouwen, zette al eerder een woontoren op stand in de wijk neer: Résidence l'Étoile bij het Gelderlandplein, met kapitale huurappartementen van 250 vierkante meter, conciërges en persoonlijke assistenten voor de bewoners.

Beter niveau
De nieuwe toren zal volgens Olaf Nieuwenhuis van Kroonenberg iets minder luxe worden, maar krijgt wel een permanente conciërge. Kroonenberg richt zich met het complex op dezelfde doelgroep als met de appartementen­torens op de Zuidas, waarmee dat gebied steeds verder oprukt in de omliggende wijken.

"Maar we willen een beter niveau bieden dan het niveau van de woontorens op de Zuidas. Als je daar 's avonds rondloopt, is het doods. Dit complex staat midden in een woonwijk, bij de winkels en het Gijsbrecht van Aemstelpark."

Huys
Het doet denken aan Amerikaanse appartementencomplexen. Drie jaar geleden zette Kroonenberg op Park Avenue South in New York wooncomplex Huys op in een voormalig kantoorgebouw, waar het duurste van de 58 appartementen voor 10 miljoen dollar werd verkocht.

Zo dol zal het in Buitenveldert niet worden, ook omdat het nieuwe complex, dat in 2020 moet worden opgeleverd, alleen huurappartementen telt tussen de 40 en 140 vierkante meter. Ongeveer honderd appartementen in het middensegment - met een maandhuur tot 970 euro - de rest daarboven.

Het interieurontwerp komt, net als bij Huys in New York, van Oostzaner-van-wereldfaam Piet Boon. De openbare ruimte tussen de hoge en lage toren bij het complex is van de hand van landschapsarchitect Piet Oudolf - ook al een naam op Manhattan. Alleen het gebouwontwerp is niet Nederlands, maar van architecten studio Gang uit Chicago.

Winkelruimte
De toren krijgt ook een 'commerciële ruimte' van 500 vierkante meter, maar of dat winkels worden is volgens Nieuwenhuis nog niet duidelijk. Naast 130 parkeerplaatsen komt er ook een opvallend grote fietsenberging voor 700 fietsen. Het bouwterrein is - met een schuin oog naar de nabije Zuidas - nu tijdelijk betaald parkeerterrein.

null Beeld Kroonenberg Groep/Laura van der Bijl
Beeld Kroonenberg Groep/Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden