Zuidas heeft grootste daktuin van Amsterdam: 1900m2

Het grootste dakpark van Amsterdam is donderdag geopend op de Zuidas. Werknemers van de omliggende kantoren kregen er 1900 m2 duurzaamgroen bij.

Jorien van der Keijl
Tijdens de opening van de daktuin van het Vivaldi-gebouw Beeld Breevast
Tijdens de opening van de daktuin van het Vivaldi-gebouwBeeld Breevast

Eerst konden werknemers op een kleine patio slechts toekijken hoe enkele vogels van het dak in de Vivaldistraat profiteerden. Sinds donderdag hebben collega's op de Zuidas het dak geclaimd.

Bomen, planten en paarse bloemtjes dragen op het dak bij aan een echt parkgevoel. In de daktuin staan stoelen en verschillende toegangspaden leiden naar de ingangen van de omliggende gebouwen. Bij mooi weer kunnen werknemers vergaderingen houden, omdat op sommige plekken het pad verbreed is als ontmoetingsplek.

Krattensysteem
Maar het is niet alleen maar lekker vertoeven. De daktuin heeft ook een 'waterbergendefunctie', die door De Dakdokters is ontworpen. Projectleider Dennis Stroombergen legt dit uit. "Het dak bestaat uit een systeem van kratten, waarin regenwater kan worden opgeslagen. Dit is zo ontworpen dat het water niet weg kan. Het regenwater wordt tot wel 8 centimeter opgeslagen. Hierdoor kan het worden hergebruikt."

Dit soort systemen zijn hard nodig in Amsterdam, meent Stroombergen. "Er is vaak een overschot aan regenwater, waardoor een hoge druk op het rioostelsel komt te staan bij een hevige regenbui."

De daktuin is in opdracht van vastgoedbedrijf Breevast aangelegd. Het bedrijf wilde een bijdrage leveren aan meer groen op de Zuidas. "We wilden zo'n mooi ontwerp als de High Line in New York," zegt procesmanager Marcel van Schuppen.

De daktuin in de Vivaldi-straat Beeld Breevast
De daktuin in de Vivaldi-straatBeeld Breevast

Met oortjes in
Behalve de mooie ruimte voor de werknemers, ziet hij ook de noodzaak. "De grote overstroming bij de VUmc was een signaal dat bedrijven op zoek moeten naar alternatieve afvoersystemen."

Van Schuppen gaat het dakpark zeker gebruiken. "Een conferencecall duurt vaak wel een uur. Het is dan toch heerlijk om met mijn oortjes in buiten een wandeling te maken?"

Ook heeft hij al mensen zien lunchen. "De meeste mensen zitten veel binnen, dan is het fijn dat er de mogelijkheid is om een toevlucht te nemen tot het dak."

De gemeente stimuleert de ontwikkeling van groene daken met subsidie. In 2018 moet 50.000 m2 aan daklandschap zijn vergroend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden