'Zuid wil geen BBQ-verbod in Vondelpark'

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark eist openheid van stadsdeel Zuid over de evaluatie van het voorbije barbecueseizoen. Volgens de Vrienden wordt het rapport onder de pet gehouden om een barbecueverbod in het park af te houden.

Vrienden van het Vondelpark willen dat afgelopen barbecueseizoen wordt geëvalueerd. Beeld anp
Vrienden van het Vondelpark willen dat afgelopen barbecueseizoen wordt geëvalueerd.Beeld anp

"Het is duidelijk een hete aardappel voor de politiek," zegt Olaf Paulus van Pauwvliet, bestuurslid van de Vereniging, over de regels voor het barbecueën. "Het ligt voor de hand om de ervaringen van vorig jaar mee te nemen in de besluitvorming voor dit seizoen. Om onbekende redenen is dat niet gebeurd."

Volgens Van Pauwvliet kan de inhoud van de evaluatie niet anders dan vernietigend zijn. "Het was rampzalig. De barbecueërs zorgden voor een enorme troep. Sauzen, etensresten, plastic bestek, peuken. De bodem van het park is zacht, dus het blijft allemaal in de grond steken."

Barbecueën
Het barbecueën bracht ook andere vormen van overlast met zich mee, voegt Van Pauwvliet eraan toe. "Lawaai, stank, overmoedig gedrag van bezoekers met een paar glazen te veel achter de kiezen. In de bosjes van ons rijksmonument wordt gepoept, gepist en gebraakt."

Voor de Vrienden waren die bevindingen aanleiding om in november opnieuw te pleiten voor een barbecueverbod. "We kregen toen te horen dat we moesten wachten op de evaluatie. Daar wachten we een half jaar later nog steeds op."

Evaluatie
Een woordvoerder van het stadsdeel laat desgevraagd weten dat de evaluatie de komende week of de week daarna in het dagelijks bestuur ter sprake zal komen. Volgens portefeuillehouder Paul Slettenhaar wordt er nog gewerkt aan de evaluatie.

Slettenhaar toont zich ontstemd over de actie van de Vrienden. "We hebben gisteren in een heel positieve sfeer het informatiepunt in het Vondelpark geopend. En nu komt dit uit de lucht vallen. Het is totaal geen punt van discussie binnen het bestuur."

Het Vondelpark kent sinds 2011 regels voor het barbecueën, waar al een paar keer aan is gesleuteld. Er zijn momenteel drie barbecueveldjes aangewezen in het park, twee bij de Picassoweide, een bij het beeld van Vondel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden